Nyheder

Flere søger hjælp for angst og depression

Foto: Adobe Stock
24. november 2021

Flere får hjælp til at tackle angst og depression. Det er i sig selv bekymrende, at lidelserne er i vækst, men for skadedirektør i Topdanmark er det positivt, at flere søger hjælp. Det kan være i form af psykologtimer, men faktisk kan kost og kosttilskud også gøre en forskel.

Med det seneste halvandet års omskiftelighed in mente er det ikke mærkeligt, at mange oplever at være psykisk svækkede. Frygt, usikkerhed og isolation er bare nogle af de udfordringer, vi som samfund har stået overfor, og som nemt kan trække negative veksler på den mentale sundhed. 

Læg så oveni, at mange nu er tilbage på arbejde i femte gear. Flere steder mangler man arbejdskraft, og det kan betyde, at den enkelte bliver nødt til at løbe ekstra hurtigt på en halv tank.

Derfor er det egentlig heller ikke mærkeligt, at man hos Topdanmark oplever, at virksomheder i højere grad trækker på deres sundhedsforsikringer. Faktisk oplever selskabet en stigning i antallet af psykiske skader på 13 procent i oktober og november i år sammenlignet med sidste år.

Det er især angst og depression, der bliver meldt om.

Hver tredje bliver ramt

Angst og depression er lidelser, som generelt har været i vækst i de senere år. Og nu ser de altså ud til at være yderligere i fremgang. I hvert fald viser tallene med tydelighed, at flere beder om hjælp til at håndtere problemerne. Hvorvidt det så dækker over, at flere rækker ud, eller at flere end tidligere kæmper med lidelserne, er svært at sige med sikkerhed.

Hvad der dog er sikkert, er at de mentale helbredsproblemer både belaster den enkelte og samfundet. Hver tredje dansker får i løbet af livet en psykiatrisk diagnose, og risikoen for at udvikle en psykisk sygdom stiger, hvis man mistrives. Så der er grund til at tage selv de mindre signaler alvorligt. 

Det kan man eksempelvis gøre ved at opsøge hjælp hos en psykolog, som mange altså kan få gennem deres arbejdsplads. Ved siden af det kan man også gøre forskellige ting selv

Søg lyset

Kæmper du med depression eller tristhed, kan du blandt andet planlægge dine dage, så de passer til dit energiniveau og på den måde ikke gaber over for meget og bliver overvældet. Du kan også med fordel arbejde med at flytte dit fokus, så du i højere grad fokuserer på det gode end at lade de negative tanker tage over. For nogle vil depression også medføre vrede, som man kan øve sig i at arbejde med, så den ikke bliver en forhindring i omgangen med andre mennesker.

Ud over det rent følelses- og tankemæssige kan du også se på din livsstil. Selvom det kan virke uoverskueligt, er der rigtig meget godt at hente i at få rørt sig og få noget frisk luft. Motion forbedrer søvnen og den generelle velvære samt er med til at reducere stress, som kan lede til depression. Alkohol kan måske virke besnærende, men du bør så vidt muligt lade flasken stå og i stedet fokusere på en sund kost. 

Ved at give kroppen de næringsstoffer, den har brug for, er den bedre i stand til at modstå stress, og du vil få en større følelse af kropsligt overskud, når kroppen er tilstrækkeligt dækket ind. 

Her er det selvfølgelig vigtigt at være alsidig, så du kommer hele vejen rundt om nødder, fuldkorn, fisk, grøntsager, bælgfrugter og frugt. 

Målrettede tilskud til en krop på overarbejde

Den varierede, sunde kost er selvfølgelig et godt fundament. Men kæmper man med psykiske problemer – en følelse af stress, angst, uro – så er der nogle særlige næringsstoffer, som man bør være ekstra opmærksom på. 

C-vitamin, som blandt andet findes i appelsiner og kål, er med til at sænke indholdet af stresshormonet kortisol i blodet, og derfor er det en rigtig god ide at give kroppen rigeligt med C-vitamin i stressede perioder. 

B-vitaminerne er også vigtige. De indgår nemlig i serotoninprocessen. Serotonin virker stressnedsættende, og kroppen danner serotonin af aminosyren tryptofan. Tryptofan findes i en lang række fødevarer fra bananer til spinat, æg, fisk, kerner og meget andet. Men for at tryptofan kan blive omdannet, kræves en kombination af vitaminer og mineraler. Herunder altså B-vitaminer, jern, zink og magnesium.

Man kan arbejde målrettet med kosten for at dække kroppens behov eller man kan benytte sig af et kosttilskud. Der findes flere forskellige typer af B-vitamin tilskud, som desuden indeholder adaptogene urter. Urterne virker ved at fremme kroppens egne systemer – være opkvikkende, når det er nødvendigt, og afslappende, når mørket falder på.

Sluttelig kan det være en god ide med at omega-3 tilskud. Hjernen har i høj grad brug for den essentielle fedtsyre for at fungere, og jo mere overarbejde, hjernen er på, jo større er behovet for næring. 

Forrige artikelImmunforsvar i stærkeste opstilling

Næste artikelRedningskrans til vandet nu

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.