Tema

Flere unge danskere oplever tristhed, stress og angst

Sundhedsstyrelsen publicerede for nylig en undersøgelse, der viser, at alt for mange danskere mistrives, og i særlig grad unge danskere.

Foto: Shutterstock
27. juli 2022

Sundhedsstyrelsen publicerede for nylig en undersøgelse, der viser, at alt for mange danskere mistrives, og i særlig grad unge danskere.

Undersøgelsen, der kortlægger danskernes sundhed, viser, at 839.000 danskere over 16 år har det dårligt mentalt. Næsten en million danskere oplever stress, angst og tristhed hver dag. Særligt de unge imellem 16 og 26 er hårdt ramt, og hver 6. unge dansker over 16 år oplever en eller flere af ovennævnte symptomer.

17,4% af de adspurgte deltagere oplyser, at de mistrives. Det er et bekymrende højt antal. En af årsagerne kan selvfølgelig være den Corona pandemi, som vi netop har gennemlevet, men den bærer ikke nødvendig hele skylden.

Måden vi lever på, de høje krav, stress og ønsker om perfektion kan også spille en rolle. Vi ved, at samvær med andre mennesker har betydning for vores humør. Vi ved også, at god søvn og sund levevis har stor betydning.

Derfor skal den tristhed og ensomhed, som mange oplever, adresseres og afhjælpes. Vi har alt for mange nedtrykte og ensomme mennesker her i Danmark.

Redskaber til håndtering

Den nye undersøgelse er udarbejdet af forskere på Statens Institut for Folkesundhed, og de udtrykker høj grad af bekymring over den negative udvikling i danskernes mentale sundhed.

Står du med nogle af disse udfordringer, og vil du gerne have redskaber til afhjælpning, så kan det anbefales at du indfører gode, sunde vaner og rutiner. For eksempel:

  1. Indfør en daglig stillestund, meditation eller mindfullness
  2. Spis god og næringsrig, økologisk mad. Sørg for en stabil energitilførsel ved at spise både grønsager, sundt fedt og gode proteiner til hvert eneste måltid. Undgå sukker og fast-food
  3. Drik rigeligt med vand i løbet af dagen og undgå alkohol og sodavand, også light-produkter
  4. Suppler med gode vitaminer og mineraler samt omega-3 af høj kvalitet
  5. Dyrk motion hver dag, Tai Chi, Chi Gong, yoga, løb, traveture, cykelture eller andet
  6. Indfør gode søvnvaner
  7. Lav noget hver dag, der gør dig glad

Hjælp hjernen

Vores hjerne er fantastisk, den er neuroplastisk og former sig efter den måde, vi lever og spiser på. Og det er altså ikke sukker, cola, hvidt brød og fast food, hjernen trives og udvikles på. Forarbejdet og sukkerrig mad kan potentielt påvirke din udnyttelse af hjernens kapacitet og muligheder negativt. Indføring af gode, økologiske råvarer, masser af grønsager og sunde fedtstoffer, suppleret af vitaminer, mineraler og omega-3 af højeste kvalitet kan have endog meget stor positiv betydning for vores indlæringsevne, koncentrationsevne og velbefindende.

Undervis i livet

Man kunne tilbyde unge mennesker gode redskaber til håndtering af stress, tilbyde meditationskurser, udbyde hyggelige madkurser for unge, hvor de er sammen og lærer at lave god mad fra bunden. Der kan strammes op på fødevarekvaliteten og begrænse fødevareindustriens muligheder for at sælge stærkt forarbejdede fødevarer, da indtag af sådanne fødevarer potentielt kan forværre ovennævnte tilstande. Der er allerede udarbejdet nye vejledninger for alkoholindtag, ligesom unge advares mod tobaksrygning. Nu må næste skridt være øget fokus på livsglæde, fællesskab, god mad, solid nattesøvn og daglig bevægelse.

Forrige artikelErstatning for CBD-olie

Næste artikelFermenteret mad giver en sundere mave

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.