Nyheder

Flotte madfotos gør dig usund

30. april 2012

Du risikerer at blive vildledt og tro, at den usunde mad er sund, fordi den ser sådan ud på pakken, i reklamen eller i kogebogen.

 

Vores øjne er, lige så meget som vores maver og de andre sanser, med til at bestemme, hvad vi skal have at spise. Det visuelle spiller en stor rolle. Derfor siger vi også ´Det ser lækkert ud´, og det udnytter fødevareindustrien.

 

Maden har fået en foodstylist

Hvis du synes, at burgeren, du får serveret på burgerrestauranten, ikke ser helt så lækker ud, som på billederne, eller at frysepizzaen efter 11-13 minutter i ovnen ser knap så appetitlig ud, som på indpakningen, så er der en god grund til det. Maden er nemlig blevet stylet til billederne, så du skal få lyst til at spise den.

Derfor kan usunde fødevarer sagtens se meget sunde og attraktive ud.

 

Sund eller usund?

– Det kan godt være, at en halvfabrikeret bøf i sig selv ikke er særlig sund, men hvis den bliver stylet og iscenesat på en måde, så den indgår i en sund sammenhæng, fjerner man fokus fra det reelle produkt. Det betyder, at nogle meget usunde produkter bliver legitime hos forbrugeren, siger madsociolog Jon Fuglsang til 24timer.

Jon Fuglsang, der også beskæftiger sig med markedsføring, mener, at fødevareindustrien risikerer at vildlede forbrugerne med billeder, der er konstrueret for at dække over produktets negative egenskaber.

 

Foodstyling på skoleskemaet

Foodstylist Kirsten Lykke, der underviser i faget foodstyling på Via University College i Aarhus, forklarer foodstyling således til 24timer:

– Foodstyling handler om at formidle virksomhedens budskaber i fotografiet og motivere en befolkningsgruppe til at tage et valg. Der kommer nogle andre signaler ind over, som man normalt ikke vil få frem, hvis man bare er en almindelig fotograf.

Foodstylingens metoder

Men hvilke metoder bruger foodstylisten så til at smukkesere maden. Først og fremmest handler det om at finde det eksemplar af fødevaren, der ser bedst ud. Men for at gøre maden endnu mere indbydende, kan foodstylisten gøre følgende:

 

Blanchere grønne grøntsager, i stedet for at koge dem. På den måde bliver den grønne farve kraftigst.

Bruge piskefløde, i stedet for mælk, på morgenmadsprodukter. Så tager det længere tid, før produktet bliver klægt og grimt.

Fortynde drikkevarer med vand, så lys får lettere ved at trænge igennem.

Spraye maden med vand eller en blanding af vand og sirup, så maden ser frisk ud i længere tid.

Ved hamburgere: Fjerne tomatskivens indmad, så den ikke gennemvæder de andre dele af burgeren.

Bruge isklumper af akryl, som hverken smelter eller flyder ovenpå.

 

Bon appetit.

 

 

Kilder: 24timer, politiken.dk, Wikipedia

Forrige artikel5 myter om danskernes madpyramide

Næste artikelKokottebrød

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.