Krop

Flow i sexlivet?

14. maj 2014

Hvis dit blodomløb er hæmmet, kan det også gå ud over dit sexliv – uanset om du er mand eller kvinde. Sygdom, medicin og forkert livsstil kan begrænse blodgennemstrømningen og sætte en stopper for din evne og lyst til sex.

Rigtig mange tænker på vindueskigger-syndrom, kolde hænder og forkalkede pulsårer, når man snakker om dårlig blodgennemstrømning. Derfor er en plante som ginkgo biloba ofte forbundet med billeder af dårligt gående og småblå fingre. Men tempeltræet fra Østen kan hjælpe med langt mere af alt det, der kræver en ordentlig blodgennemstrømning.

Et kosttilskud som Tempel, der er lavet på blade fra ginkgo biloba-træet, bliver ofte brugt, når dårligt blodomløb er skyld i hukommelsesbesvær og træthed, samt de tidligere nævnte gener med kolde hænder og smerter i benene.

Men der er også noget andet, der kræver, at der er ordentligt flow igennem – og det er vores kønsdele, hvis de skal virke efter hensigten.

Ginkgo biloba og de små blodkar

Alle, der fulgte med i sexualundervisningen i folkeskolen, ved, at blodet strømmer til vores kønsdele, når vi bliver sexuelt opstemte. Det resulterer i en rejsning for mandens vedkommende, mens kvindens skamlæber vokser – hvilket for begge parter øger følsomheden og lysten til sex.

Hvis vores blodgennemstrømning ikke fungerer optimalt, vil denne reaktion helt eller delvist udeblive. Det gør det både svært at gennemføre et samleje, men fjerner faktisk også lysten og den rigtige følelse ved det intime samvær.

Virkningen er så at sige rent mekanisk, men der skal ikke nogen større psykologi-eksamen til for at regne ud, at manglende rejsning og mindre sexuel lyst også påvirker os psykisk.

Når medicin hæmmer

Den anden vej rundt oplever mange patienter på antidepressiver en nedsat lyst til sex. De såkaldte SSRI-præparater (tidligere kaldt lykkepiller) giver hos 30-40 pct. af brugerne impotens, manglende evne til orgasme og forsinket sædafgang.

I en lidt mindre undersøgelse fik 33 kvinder og 30 mænd på antidepressiver et tilskud af ginkgo biloba. Og op mod 91 pct. af kvinderne og 76 pct. af mændene oplevede en forbedring på flere punkter – bl.a. lyst, ophidselse, orgasme og efterfølgende lyst til samvær. Det blev lettere for mændene at opnå erektion, mens kvinderne udskilte mere sekret/væske i skeden, som tegn på ophidselse og evne til at gennemføre samleje.

Slut med sex efter overgangsalderen?

Mens mænds problemer med impotens har været genstand for en del forskning, er man de senere år også begyndt at interessere sig for, hvorfor og hvordan kvinders lyst til sex kan udvikle sig eller ændres med årene. Det er især i forbindelse med overgangsalderen, at nogle kvinder oplever, at trangen og lysten til sex kan ændre sig.

Et nyere studie fra Iran viser her en god effekt med tilskud af ginkgo. De deltagende kvinder i studiet rapporterer både om større lyst, men også om et bedre udbytte af sexlivet, når de indtog ginkgo-tilskud.

Sæt flow på

Der er altså hjælp at hente, hvis blodet ikke strømmer, som det skal – og du vil evt. kunne risikere, at dit blodomløb begynder at halte på det sexuelle område, inden du mærker andre gener fra et dårligt blodomløb, som de tidligere nævnte smerter i ben, kolde fødder og nedsat hukommelse og koncentrationsbesvær.

Livsstilen har stor indflydelse på, hvor godt dit blodomløb fungerer. Rygning og et stort alkoholforbrug har en negativ indflydelse, og kombinerer du med dårlig kost og mangel på motion, kan det gå hurtigt ned ad bakke. Er skaden sket, er tilskud med ginkgo til gengæld et gavnende tilskud, når det bruges efter forskrifterne – især i forhold til mange medicinske pendanter. Alt, hvad der kan styrke og hjælpe dit blodomløb, gavner også din generelle sundhed.

Kilder:

Cohen AJ, Bartlik B. Ginkgo biloba for antidepressant-induced sexual dysfunction. J Sex Marital Ther. 1998 Apr-Jun;24(2):139-43.

Malviya N, Jain S, Gupta VB, Vyas S. Recent studies on aphrodisiac herbs for the management of male sexual dysfunction–a review. Acta Pol Pharm. 2011 Jan-Feb;68(1):3-8. Review.

Singh G, Tyagi S, Subrahmanyam KV, Parashar T, Soniya, Gupta R, Patel C, Chadha H. Pharmaceutical Benefits of Ginkgo Biloba (Tree Of Life): A Review. Journal of Biomedical and Pharmaceutical Research 2 (1) 2013, 15-21

Taavoni s, Amiri M, Seyedfatemi N, Haghani H. Effect of ginkgo biloba on menopausal women’s sexual function: a randomized placebo controlled trial, Tehran, 2011

European Psychiatry 2012;27, suppl.1: 1

 

Mod øresusen og svimmelhed

Tempel med ginkgo biloba kan også bruges mod øresusen og visse former for tinnitus – og svimmelhed.

Inden du tager ginkgo biloba, bør din læge udelukke, at sygdom er skyld i dine gener, og den positive effekt på blodgennemstrømningen kan være en ulempe, hvis du skal opereres. Så hold med tilskud ca. 14 dage før en evt. operation.

Forrige artikelRødvin er knap så sundt

Næste artikelJagten på det stabile blodsukker – LCHF