Nyheder

Fodbold forbedrer sundheden for prædiabetikere

Foto: AdobeStock
20. august 2019

En ny undersøgelse af effekten af fodbold på sundheden hos prædiabetiske kvinder i alderen 55 til 70 år viser positive resultater på flere parametre. Studiet adskiller sig fra andre målinger af effekt på fysisk form og sundhed, som viser mere beskedne resultater hos kvinder end mænd.

Det er anerkendt at livsstil spiller ind på udviklingen af type 2-diabetes, og at livsstilsændringer også bør være en del af behandlingen. Globalt set er sygdommen i fremgang, og mange eksperter linker stigningen til den stødt stigende gruppe af overvægtige.

Fordi flere og flere lever med type 2-diabetes, som tidligere gik under navnet gammel mands sukkersyge, er det også relevant for både forskere, sundhedsfagligt personale og politikere at få mere viden om, hvordan man kan bremse udviklingen, ligesom det er yderst relevant for den enkelte syge at have vished om, hvordan de kan holde sygdommen hen eller mindske risikoen for følgesygdomme.

Der kommer løbende mere og mere viden om, hvad der virker, men der er stadig en del ubekendte i forhold til udviklingen af diabetes, og man skal ikke mange år tilbage, før koblingen mellem kost og sukkersyge var ukendt land. I starten af nullerne begyndte man at få øjnene op for, hvordan forskellige fødevare kunne henholdsvis øge eller mindske risikoen.

Nu har et nyt studie kortlagt effekterne af fodbold hos prædiabetikere. Det kan måske lyde banalt, at det at dyrke sport spiller positivt ind, men mængden af positive resultater ved netop fodbold hos den undersøgte gruppe er faktisk bemærkelsesværdig.

Kvindernes kondital rykkede sig mest

Undersøgelsen, som er blevet til i et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Færøernes Universitet har målt effekten af en times fodbold to gange ugentligt hos 25 prædiabetiske mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 60 år.

Deltagerne fik også kostvejledning. Deres resultater blev sammenlignet med en kontrolgruppe, som udelukkende fik kostvejledning.

Det særligt opsigtsvækkende er effekten som træningen havde på kvinderne. Typisk viser forskning nemlig en mindre effekt hos kvinder end mænd på træningsinterventioner. Særligt fedtmasse og kondital ser normalt ud til at rykke sig mindre hos kvinderne. Sådan er det dog ikke i dette studie. Professor Magni Mohr fra Syddansk Universitet udtaler i en pressemeddelelse:

– Det er meget interessant, at både træningsintensiteten og træningseffekterne ved motionsfodbold var lige så store for kvinderne som for mændene, og effekterne på konditallet var endda større for kvinderne. Det viser tydeligt at midaldrende og ældre kvinder med prædiabetes kan have lige så stor gavn af at træne fodbold som mændene, selv de kvinder der aldrig har spillet fodbold før.

Fodbold er bredspektret medicin

Magni Mohr konkluderer ud fra studiet, at fodbold er effektiv medicin for patienter med livsstissygdomme – uanfægtet køn og alder. Han uddyber med at motionsfodbold har meget bredspektrede effekter, som er særlig relevant for prædiabetikere og mennesker med type 2-diabetes.

– Det er super relevant for målgruppen på grund af deres flerstrengede sundhedsudfordringer hjertekredsløbsmæssigt, metabolsk og skeletalt, udtaler han.

Selve undersøgelsen løb over 16 uger, og det var tid nok til at se markante forbedringer – særligt hos kvinderne.

– Vores studie viser, at motionsfodbold er en alletiders træningsform for patienter – også for 55-70-årige kvinder med prædiabetes. Kvinderne i fodboldgruppen oplevede en klinisk relevant forbedring i deres hjertekredsløbssundhed på bare 16 uger, med markante fremgange i både kondital, blodtryk, fedtprocent og kolesterol,” fortæller professor i Sport og Sundhed Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

Det behøver altså hverken tage halve eller hele år at påvirke sin sundhed i en positiv retning. I hvert fald ikke hvis man skal tro resultaterne fra dette pågældende studie, som bakkes op af tre metaanalyser af 31 videnskabelige studier. Så selvom den bedste motion naturligvis er den motion, du rent faktisk får lavet, er der altså en del der tyder på, at særligt motionsfodbold er en effektiv måde at holde livsstilssygdomme på afstand, eller i skak, og mindske risikoen for følgesygdomme.

Forrige artikelGo Grøn: Hvordan sænker jeg min klimabelastning i hjemmet?

Næste artikelIrritabel tarm: Den mest udbredte folkesygdom?