Nyheder

Fødedygtige bør undgå lykkepiller

27. juni 2022

Fødedygtige kvinder bør ikke få antidepressiver, mener den britiske psykiatriprofessor Louise Howard. Risikoen for at skade et foster er ganske enkelt for stor.

En ret stor andel af graviditeter er som bekendt ikke planlagte. Det er derfor, at Louise Howard anbefaler, at kvinder i den fødedygtige alder bør undgå antidepressiver. Risikoen for, at der opstår skader på fosteret er ifølge professoren så stor, at det er bedre at finde andre behandlingsformer, hvis der er den mindste mulighed for uplanlagt graviditet.

Fordele og ulemper ved antidepressiver

Professor Louise Howard er leder af “Women’s mental health”, Institute of Psychiatry, King’s College i London. Hun erkender, at problematikken er vanskelig at tackle.

– Det vi skal veje op mod hinanden er fordelene og ulemperne ved medicinen. Det er ikke kun et spørgsmål om at overveje faren for fosteret; man må også overveje risikoen ved ikke at behandle en alvorlig sygdom, siger Louise Howard.

Natriumvalproat skader fosteret

Hun nævner natriumvalproat, der er en meget brugt ingrediens i antidepressiver, og som kan medføre misdannelser på fostre eller betyde, at barnet får en meget lav intelligenskvotient.

Samtaleterapi er bedre end medicinering

Louise Howard anbefaler, at man i højere grad afprøver samtaleterapi ved mild eller moderat, psykisk sygdom. Men hvis patienten lider af alvorlig, psykisk sygdom eller hvis der har været alvorlig, psykisk sygdom i den nærmeste familie, kan medicinering være uundgåelig.

– Det er væsentligt at veje risici ved sygdommen op mod risici ved medicinen og vurdere hendes personlige værdier, siger Louise Howard.

– Det er vigtigt, at hun har disse overvejelser før graviditeten, for det er ikke godt at udsætte et foster for medicinen de seks til otte uger, der kan gå, før hun ved, at hun er gravid, pointerer Louise Howard.

Lykkepiller til børn og unge i Danmark

En del danske læger tager tilsyneladende ikke bivirkningerne ved antidepressiver videre alvorlig. I september kunne man læse, at omkring 5000 børn og unge har fået udskrevet receptpligtige antidepressiver, selvom Sundhedsstyrelsen har advaret mod denne praksis.

Kilde: Daily Mail, DR.dk

Forrige artikelÅreladning mod diabetes

Næste artikelKan du sove godt? Styr på søvnen