Skøn

Fødder kan også være smukke!

Foto: Scanpix/Iris
25. april 2018

Gennem en lang vinter får vores fødder lov at trave rundt i store sko og støvler – hengemt, men hårdtarbejdende. Når vi så nærmer os foråret, vil vi næsten ikke være bekendt at vise dem frem. Find den skønneste fodpleje og pynt, der kan gøre dig endnu mere utålmodig på sandalvejr.

 

Der er ikke nogen så skøn følelse som lige efter man har fået lavet en fodpleje, hjemme hos sig selv eller hos en kyndig behandler. Man kan nærmest flyve afsted på lette fjed eller noget …

Der er heller ikke noget, der kan gøre så nas som knyster eller begyndende knyster, og ligtorne, der for hvert eneste skridt smerter og minder os om, hvor meget vi egentlig bruger vores fødder.

Selve skønheden i smukke velplejede fødder med prinsessehud i stedet for elefanthud med revner og sprækker kan være en fornøjelse i sig selv. Det har intet at sige, om man har lange smalle fødder, små brede, høj svang, lav svang, flade fødder, store fødder eller små fødder – så længe velværet er der. Så er det også lettere at synes om sin størrelse 42.

Fødder og daglig pleje

Noget så dejligt simpelt som at tage en pimpsten, der er så god at holde om, eller en fodfil lige med i badet og slibe let dagligt tager et minut og holder fødderne bløde og pæne på den nemme måde. Derefter favorit-fodcremen, hvor det om morgenen er smart at vælge én, der let trænger ind.

Et eksempel er Bioselects fodcreme med den plejende urteblanding Dictamelia fra Kreta. Hvis du har tendens til at få meget varme fødder, er Deodorising Foot Cream fra Dr. Hauscka dejlig. Den binder fugten og modvirker kraftig svedproduktion og lugt ved at omslutte fødderne med et fint lag pudder af bl.a. risstivelse, salvie og rosmarin.

Den ugentlige pleje

Det skønne velgørende fodbad. Det er sjovt, at man let glemmer, hvor nemt det egentlig er. En balje frem, dit favorit fodbadesalt og vand i og ned med fødderne, mens du alligevel ser en serie eller læser en bog.

Morgenfruerne fra Læsø har bla. fodbad med eucalyptus og med morgenfrue. Man kan også vælge udrensende fodbade med Epsom-salt eller magnesium-flager, hvor man på samme tid får bløde fødder, udrensning af affaldsstoffer og afslappende mineraler. Tang Spa er et fod- og neglebad, der på samme måde blødgør fødderne, men samtidig giver næringsstoffer – vitaminer og mineraler – til huden og kroppen.

Når det gør ondt i dine fødder

Knyster: 

Når de først er der, kan de være vanskelige at slippe af med, og for nogle skal der operation til. Men man kan også prøve at tage dem i opløbet med nogle simple øvelser og midler. Oftest opstår de ved fodtøj, der trykker især storetåen ind mod den næste tå og/eller lilletåen ind mod dens sidetå.

Når det sker, kommer knoglen på ydersiden til at stå lidt frem og det rul, man laver, når man går fremad bliver mere og mere hen over den overbelastede knogle, som kan blive betændt og yderligere smertefuld. Når man ruller hen over, og der over tid sker en hævelse, vil det yderligere skubbe tåen (evt. store- og lilletå også) ind mod sidetåen, så foden nærmest fremtræder spids med smertefulde knolde, der stikker ud på siden.

Det kan med nogle vedholdende simple øvelser tages i opløbet for mange, når man mærker, smerten er på vej. Naturligvis: udvid garderoben med et par fede sneakers, løbesko eller andre smarte sko, der faktisk har plads til fødderne. Der er heldigvis i tonsvis i dag.

Øvelser gør den største forskel, men olier og cremer, der hjælper mod betændelse, kan understøtte og øge velværet.

F.eks. Weledas Granatæble Body Oil. Denne olie er egentlig en kropsolie til at gøre huden blød og lækker, men flere har fundet ud af, at den også er god at bruge ved knyster. Granatæblets antioxidanter og antiinflammatoriske forbindelser kan også bruges indvortes, som en del af en antiinflammatorisk kost –  og du kan såmænd også finde kosttilskud med f.eks. granatæbler, bukkehorn og gurkemeje.

Cosborgs KnystCreme hjælper også ved irritation, hævelse og ømhed i knysterne og med indhold af peanutolie, tagetes-ekstrakt og ikke mindst rosmarin.

Ligtorne:

Kan også være både irriterende og pinefulde. En tur til fodplejer er altid en idé, men til hjemmeplejen er Weledas Foot Balm med æteriske olier af Litsea cubeba, bjergpebertræ, lavendel, rosmarin, myrra og fin kaolin meget plejende at massere på.

Cosbors ligtorneolie er virksom mod ligtorne og hård hud generelt. Med planteekstraktet targetium, der er kommer fra planten Tagetes, som vi kender fra mange haver. Efter fodbad med f.eks. Cosborgs Fodbadeolie, kan du bruge pimpsten eller fil til at fjerne den hårde hud, men pas på at du ikke provokerer huden for meget til at danne ny hård hud.

Fødderne tørres grundigt og ligtorneolie påføres. Dagligt i en uge og derefter tre gange ugentlig i en måned.

Gør varme og trætte fødder glade igen

Efter en lang dag i bedste velgående eller bare gående for så vidt, kan det være en lise med et kvikt veksel-fodbad mellem varmt og koldt vand for derefter at smøre Avivirs kølende Aloe Vera Foot Repair på, der også modvirker revner og irritation og trænger ind uden at fedte.

Til smukke negle

Brug helst altid glasfile til neglene, så de ikke flosser. Til pleje af neglene har Sparitual en negleserie, der indeholder alt fra proteinboost til at styrke neglene til pleje mod neglesvamp. Derudover finder du mange smukke farver til at gøre de nu bløde, friske fødder endnu smukkere og klar til at hoppe i sandalerne … Så er det forår!

 


 

Øvelser mod knyster

Lav øvelsen morgen og aften:

  • Tag først på den ene fod fat med tommel og pegefinger i storetåen og lilletåen. Drej i cirkler rundt og udad, træk ligesom store og lilletå i hver sin retning, så man kan se knoglen “forsvinde” mere ind i foden med tiden, hvor den hører hjemme.
  • Denne smidighedsøvelse alene kan gøre en stor forskel. 20 gange i hver retning på hver fod.
  • Derefter den klassiske øvelse med at bøje og strække tæerne – også 20 gange.
  • Har du en bold, kan du køre foden hen over for massage, eller du kan anskaffe små massagebolde og fodmassage-ruller, du kan bruge hjemme.
  • Und også gerne dig selv en tur i himlen med en behandling hos en fodbehandler.

Forrige artikelSmid skoene og mærk energien under dine fødder

Næste artikel7 simple øvelser, der gør din flyrejse udholdelig

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.