Nyheder

Fødende kvinder overbehandles

Fødende kvinder over hele verden udsættes alt for ofte for ve-stimulerende drop. En metode, hvis risici vi stadig ved skræmmende lidt om.

Foto: Shutter- og Adobestock
5. marts 2024

Fødende kvinder over hele verden udsættes alt for ofte for ve-stimulerende drop. En metode, hvis risici vi stadig ved skræmmende lidt om.  

Globalt behandles for mange kvinder med ve-stimulerende drop og kejsersnit. Det udsætter både mor og barn for unødvendig fare, viser ny analyse i lægetidsskriftet British Medical Journal. Forekomsten af overbehandling er chokerende, mener forskere bag analysen. 

LÆS OGSÅ: Vand kan skade dit foster

På verdensplan er der omkring 130 millioner fødsler om året. En stor del af de kvinder, der føder, bliver behandlet med ve-stimulerende medicin eller kejsersnit. Faktisk alt for mange. 

Danske forskere med i studiet

To af forskerne bag studiet er læge og forsker Nanna Maaløe fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet samt postdoc Natasha Housseine fra Københavns Universitet og Aga Khan University i Tanzania.    

De understreger begge, at forekomsten af overbehandling på verdensplan er chokerende, når man ser på, hvor mange der egentlig har brug for behandling.   

Nanna Maaløe og Natasha Housseine har i samarbejde med danske og internationale kollegaer lavet en opsummerende analyse. Her kortlægger de forskning om fødsler, med fokus på manglende fremgang i fødslen. 

– På verdensplan er det hyppigt, at jordemødre og læger finder, at der er en periode med langsom eller manglende fremgang i fødslen. Det behandler man ofte med et ve-stimulerende drop, og det ender tit i kejsersnit, siger Nanna Maaløe.   

Kun 10-15 pct har et reelt behov

Den nye analyse indikerer, at det kun er omkring 10-15 procent af førstegangsfødende, der faktisk har en fødsel, som er længere end forventet. Det står i kontrast til, at 30-90 procent af kvinder, der føder for første gang, får ve-stimulerende medicin.   

LÆS OGSÅ: Kender du din bækkenbund?

Mens det er cirka 20 procent af kvinder, der får kejsersnit i Danmark, så ligger det tal meget højere i mange andre lande. I blandt andet Tyrkiet, Egypten og Brasilien er der i dag flere kejsersnit end vaginale fødsler.   

En overset pandemi af kejsersnit    

Mellem 2010 og 2018 var det i gennemsnit lidt over 21 procent af fødende kvinder, der fik kejsersnit. Det tal forventer man vil ligge på over 28 procent i 2030.   

– Et kejsersnit er en stor operation i livmoderen og bughulen, med risiko for blødning og infektion samt længerevarende smerter. Desuden gør kejsersnittet de efterfølgende graviditeter og fødsler mere risikofyldte, fordi man har ar på sin livmoder, siger Nanna Maaløe.     

Manglende viden om ve-stimulerende medicin  

Ve-stimulerende medicin bruges til at sætte skub i veer. Ofte med et mål om i sidste ende at undgå kejsersnit. Men der findes meget lidt forskning, der viser, at det faktisk virker.   

– Ligesom ved kejsersnit der tankevækkende risici ved vestimulerende medicin. Samtidig ved vi meget lidt om hvorvidt vestimulering med stoffet oxytocin faktisk hjælper til at undgå kejsersnit, siger Nanna Maaløe og understreger, at det igen rammer de hospitaler med de færreste ressourcer hårdest. 

Ve-stimulerende medicin

Ve-stimulerende medicin får livmoderen til at trække sig kraftigere og oftere sammen, som så kan resultere i, at der ikke kommer nok blod gennem navlesnoren. Dermed er der risiko for, at barnet ikke får ilt nok.

I de allerværste tilfælde kan det føre til dødfødsler og hjerneskade hos barnet.

 

“Det er lidt en thriller-historie, at vi fortsat ved så lidt om vestimulerende medicin, som vi har brugt tiltagende i over 70 år.”

– Det er lidt en thriller-historie, at vi fortsat ved så lidt om vestimulerende medicin, som vi har brugt tiltagende i over 70 år, og som nu bruges blandt 30-90 procent af førstegangsfødende globalt set,” siger Nanna Maaløe. 

Større fokus på elitesport

Hun påpeger, at den manglende forskning i livmoderen står i skarp kontrast til for eksempel forskning i muskulatur hos elitesportsudøvere.   

– Mens behandling af muskeltræthed forårsaget af syre-base-ændringer har været et voksende forskningsområde inden for sportsmedicin siden 1930’erne, er der gjort iøjnefaldende lidt for at udforske årsagerne til – og behandling af – livmoder-musklens træthed under fødslen. 

Ve-stimulerende medicin blev godkendt under andre forudsætninger end i dag – og som konsekvens af en helt anden dagsorden.

“Oxytocin’s yderst vigtige funktion til at undgå livstruende blødning efter fødslen gjorde nok, at man var meget positive over for medikamentet i det hele taget.”

– Ve-stimulerende medicin, oxytocin, blev godkendt til brug i højindkomstlande i 1950’erne. Det var før, at man lavede store lodtrækningsstudier inden sådan medicin kunne blive godkendt, og oxytocin’s yderst vigtige funktion til at undgå livstruende blødning efter fødslen gjorde nok, at man var meget positive over for medikamentet i det hele taget. Og siden da har forskning i fødslens fremgang og relateret behandling været underprioriteret, forklarer Nanna Maaløe.  

Travlhed skubber til fødsler

En anden mulig forklaring er den store travlhed i sundhedsvæsener verden over. Der er ofte ikke nok kapacitet, så man vil have patienterne hurtigt igennem.   

LÆS OGSÅ: Peter Mygind: Tag ansvar for dit liv!

Selvom den problematik i sagens natur er mere udtalt i fattige lande med et overbelastet sundhedssystem, viser data fra Sverige, at der også her bruges mere ve-stimulerende drop, når der er travlt på fødegangene.  

Nanna Maaløe og kollegaerne peger også på uopdaterede og upræcise kliniske retningslinjer som en årsag til denne overbehandling. En kvindes første fødsel går gennemsnitligt langsommere, end hvad der står i mange kliniske retningslinjer.  

Kilde: KU.dk

Forrige artikel7 metoder til sund vejrtrækning

Næste artikelFastekure virker måske, men …

Thomas la Cour

Journalist