Liv

”Fødslen var helt magisk og alt, jeg drømte om”

Skuespilleren Anna Stokholm er en kvinde, der ved, hvad hun vil. Det gælder hendes karriere, men også hendes fødsel. Lær hende bedre at kende.

Foto: Mads Siggaard, Sille Veilmark
9. august 2022

Skuespilleren Anna Stokholm er en kvinde, der ved, hvad hun vil. Det gælder hendes karriere, men det gjaldt også hendes fødsel. Som en hulekvinde var hun omgivet af de dygtigste jordemødre og sine nærmeste derhjemme kombineret med akupunktur, meditative øvelser og yogaåndedræt.

Anna Stokholm ringer midt i en ammepause. Hun er i mødregruppe, som er et heldagsarrangement. Præcis som det plejer. Sønnen Ziggy Bob er netop gået omkuld, efter den lille mave er blevet fyldt op, så det passer lige med, at der er tid til et interview.

Selvom den 34-årige skuespillerinde fødte 4. november, sidder hun ikke stille godt 7 måneder efter. Hun er i fuld gang med optagelserne til en ny sæson af Sygeplejeskolen, hvor Ziggy Bob er med mor på arbejde. Med sin far og bedsteforældre som backup.

Allerede da han lå i sin mors mave, var han med på optagelser. Her spillede Anna Stokholm Maria i tv-serien Minkavlerne. Da karakteren Maria skulle være gravid i tredje sæson af serien, havde Anna og kæresten Simon Stenspil joket med, om de ikke skulle prøve at time den ønskede graviditet med rollen. Og det lykkedes simpelthen i første hug. 

–  Nu har vi fået glade Ziggy Bob, der er nysgerrig på verden – præcis som sin far.

”Graviditets-cravings” blev sat på standby 

Graviditeten var lykkelig, men havde sine bump på vejen. Annas store ”graviditets-craving” var sukker og hvidt brød, men den kost blev der hurtigt sat en stopper for. Anna har diabetes i familien og blev derfor indkaldt til blodsukkerkontrol på sygehuset.

Det viste sig, at hun havde graviditetsbetinget diabetes. En melding, der betød, at hvis ikke Annas blodsukker blev nedsat, kunne Ziggy Bob få for højt insulinniveau og blive født med for lavt blodsukker. En anden konsekvens kunne være, at han voksede sig så stor, at et kejsersnit ville blive nødvendigt. Scenarier, der styrkede motivationen for at omlægge livsstilen.

– Min far har type-2-diabetes, så jeg vidste godt, hvad jeg skulle holde mig fra. Min krop begyndte også at ryste, hvis jeg fik dessert, så det var rimelig nemt at tilpasse kosten, når der var kontant afregning, fortæller Anna Stokholm.

En magisk fødsel

Heldigvis forløb alt andet præcis, som hun havde drømt om. Anna var fast besluttet på en hjemmefødsel i trygge omgivelser med gode forudsætninger for at producere oxytociner. Kærlighedshormonet, der giver en følelse af lykke og velvære og udskilles ved kys, kram og sex – og altså også under en fødsel og amning.

Hospitalet var dog lidt skeptiske på grund af Annas graviditetsdiabetes, men hjemmefødselsjordmødrene havde ro i maven. For Ziggy Bob trivedes og voksede, som han skulle derinde.

– Jeg ved, at det ville have været mere stressende for mig at føde på et hospital, og jeg tror ikke, at hverken mig eller mit barn havde haft godt af, at jeg fødte med stresshormoner i kroppen, siger Anna.

Anna gjorde selv, hvad hun kunne for at fremskynde fødslen. For hvis ikke hun havde født syv dage efter termin, skulle hospitalet sætte hende i gang. Heldigvis blev det aldrig nødvendigt. Hun besøgte en akupunktør, der ville sætte 18 nåle i hende på terminsdagen. 

– Hun spurgte mig, hvor min kæreste var, da jeg dukkede op, for hun var overbevist om, at jeg ville føde på vejen hjem. Så da Simon ikke var med, satte hun kun otte nåle i mig, siger Anna med et smil.

Allerede seks timer senere gik fødslen i gang, og næste morgen blev hjemmefødselsjordemødrene tilkaldt og et badekar fyldt med vand midt på stuegulvet. Simons ældste søster, der er jordemoder, var også med, og Annas veninde, der er fødselsforbereder, hjalp Anna med mentaltræning. Desuden er Anna uddannet yogalærer, så vejrtrækningen faldt hende helt naturlig. 

– Det var helt magisk og alt, jeg havde drømt om. Jeg havde det som dengang, man boede i en jordhule og hjalp hinanden i flok. Jeg er så taknemmelig for, at det kunne lade sig gøre, og at jeg havde så mange vidunderlige og garvede kvinder omkring mig. fortæller Anna.

Anna Stokholm

En krop i forfald

Få timer efter fødslen kunne Anna spise, som hun havde lyst igen. Graviditetsbetinget diabetes forsvinder nemlig sammen med moderkagen. Men den betyder alligevel, at hun har en øget risiko for at få diabetes senere i livet, og hun skal derfor være opmærksom.

– Jeg havde så meget lyst til risengrød, hjemmebagte boller med smør, focaccia brød og store is under graviditeten, så det har jeg spist meget af efter fødslen. Men generelt lever vi sundt, vi får en grøn smoothie, som giver et energiboost hver dag, og vi spiser heller ikke ret meget kød, fortæller hun.

Selvom Anna har været forberedt på det meste ned til mindste detalje op til fødslen, så er der én ting, hun mener, gravide ikke bliver oplyst nok om. Nemlig hvor lang tid det tager kroppen at restituere efter så stor en præstation, det er at føde et barn. 

Som mor, der ammer på fuldtid, og samtidig er startet tidligt med sit arbejde igen, er der ikke tid og overskud til at dyrke yoga.

– Som mor har man ikke meget tid til sig selv. Men yogaen er klart det, jeg savner mest. Især nu, hvor jeg kan mærke, hvor meget min krop er gået i forfald. Det kom bag på mig. Det har vi også snakket meget om i min mødregruppe, fordi vi ikke synes, der bliver skrevet og fortalt så meget om det. Man forbereder sig så meget på fødslen, men alt det bagefter er lige så hårdt og krævende. Især fordi, at imens du restituerer, skal du være der 100 procent for et lille væsen, siger Anna Stokholm.

Hun glæder sig derfor til, når hun føler sig klar til at fokusere på sin egen krop igen. 

– Der er mange powermødre derude, der bruger deres babyer som kettlebells. Det lyder da også meget smart, men jeg kan slet ikke overskue det. For mig er yoga og motion også et frirum og et sted, jeg lader op og vender blikket indad. Det vil jeg gerne gøre alene.

Så det må blive, når han bliver lidt større.

Anna Stokholm

Et folkevognsrugbrød fyldt med børn

At Anna kunne komme tilbage på arbejde knap syv måneder efter fødslen, er hun meget taknemmelig for. Det er nemlig ikke et typisk scenario som kvindelig skuespiller. 

– Som kvinde, der er blevet mor, kan man nemt blive glemt i skuespillerbranchen. Castere og instruktører kan have en tendens til at dømme dig ude i lang tid, fordi de forventer, at du ikke er klar. Så man skal kæmpe hårdere for det, fortæller hun.

Ud over femte sæson af Sygeplejeskolen, er Alle for 4-filmen klar til efteråret. Derudover er der endnu en serie på vej, som fortsat er hemmelig. Sammen med Simon har Anna også store rejsedrømme – blandt andet til Bali og Thailand.

– Simon og jeg har et gammelt folkevognsrugbrød, som vi drømmer om at pakke med 1, 2 eller 3 børn. Vi har været på ferie i Europa nogle gange i den vidunderlige veteranbus, og vi glæder os til at tage på tur og leve campinglivet med alle vores unger. Simon har en særlig kærlighed for veteranbiler og kan selv reparere dem, hvis noget går i stykker på vejen, så jeg føler mig tryg ved at tage med på de lange ture i de gamle vogne.

Om Anna Stokholm

Anna Stokholm er 34 år og født på Frederiksberg.

Hun er uddannet ved Den Danske Scenekunstskole i Odense og er særligt kendt fra TV2-serien Sygeplejeskolen, hvor hun spiller Lis Sommer samt Minkavlerne i rollen som Maria. Hun er desuden uddannet yogalærer.

Privat danner Anna par med skuespilleren Simon Stenspil, og sammen har de sønnen Ziggy Bob, som er født 4. november 2021.

Forrige artikelHar vi stadig verdens reneste drikkevand?

Næste artikelStofskiftemedicin eller ej?