Vores skribenter

Føler pres for at tage medicin

Læge Maria Langbak råder en læser, der føler sig presset af sin egen læge til at tage en bestemt type medicin.

Foto: Shutterstock
17. august 2022

Spørgsmål:

Jeg føler mig presset af min læge til at tage Alendronat.
Mange skriver, at det er noget skidt at få ind i kroppen, men hvad er alternativet? Jeg spiser sundt, drikker rigeligt mælk og tager 1 multivitamin samt 1 unikalk forte, det er nok siger lægen ?
Vh

Svar:

Det er aldrig et godt udgangspunkt at føle sig presset til at tage medicin.

Samtidig er det selvfølgelig vigtigt at passe på dine knogler. Intet slår livsstilen her. Særligt bevægelse og daglig, vægtbærende aktivitet stimulerer knoglerne til nyvækst. Der er lavet en specifik træningsform kaldet Osteostrong, som bevisligt styrker knoglerne.

En sund kost rykker også. Det betyder masser af grøntsager – gerne over 600 gram om dagen, for herved sikrer du et indtag af vigtige mineraler og vitaminer til knoglerne. Samtidig er det nødvendigt med et minimum af sukker, kaffe og alkohol. Når du får masser af mælkeprodukter dagligt, er min erfaring, at et stort kalktilskud sjældent er relevant. I stedet er det vigtigt at have opmærksomheden på særligt D-vitamin. Mange har brug for at tage 50 mikrogram dagligt for at holde niveauerne året igennem. Du kan med fordel vælge et andet præparat end unikalk. Det kunne være bone support fra Nature’s Own, som udover calcium indeholder magnesium, K-vitamin og bor.

Fordøjelsen har ligeledes stor betydning for knoglesundheden, så udfordringer her skal ligeledes adresseres. Herrens Mark har lavet et flydende fermenteret rødkløvertilskud, som i studier har vist at kunne bremse afkalkningen af knogler. Dette tilskud har både sunde mælkesyrebakterier, som støtter fordøjelsen, og phytoøstrogener, som vides at være vigtige for knoglerne.

Det kunne kombineres med det homøopatiske middel Calcoheel.

Min erfaring er, at knogleskørhed virkelig kræver, at man tager hånd om hele livsstilen, hvis det skal behandles mere naturligt. Du må mærke efter, hvad der er overskud til.

Held og lykke med det.

Mvh Maria Langbak

Forrige artikelFlow 2.0 – en illusion?

Næste artikel5 grønne drys, du ikke må glemme

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.