Nyheder

Først en halv time på den ene side …

Tager du en powernap i løbet af dagen? Det er en god vane. Nyt studie viser, at vanen kan bremse hjernesvind.

Foto: Shutterstock
31. juli 2023

Tager du en powernap i løbet af dagen? Det er en god vane. Nyt studie viser, at vanen kan bremse hjernesvind.

Niels Hausgaard brød igennem med landeplagen “Først en halv time på den ene side … ” i 1973. Visen handlede om en doven mand, som lå lidt længe på divaneseren, mens konen ordnede det meste. Men måske var den dovne nordjydes praksis ikke noget skidt valg – rent sundhedsmæssigt.

Nu viser forskning, at en middagslur er sundt for hjernen og mindsker risikoen for demens og Alzheimers.

Behovet for en powernap er tabubelagt

Selvom du får dine syv eller otte timers nattesøvn, kan hovedet alligevel føles tungt, når du har været på arbejde i seks eller otte timer. De fleste kender vel til, at øjnene begynder at falde i under stillesiddende og søvndyssende arbejde. Hvis det sker på arbejde, er modtrækket ofte at finde kaffemaskinen og et stykke kage. Det kan måske også give et kortvarigt boost – men det løser ikke problemet.

Det er egentlig lidt sært, men træthed er nærmest tabubelagt på arbejdspladserne. Der er som oftest tænkt på både kaffe og søde sager, mens muligheden for at lukke øjnene i ti eller tyve minutter sjældent eksisterer. Selvom alle med behov for en powernap garanteret vil præstere væsentligt bedre efter en nulstilling af den indre computer.

Forskere har kigget på powernaps

En powernap giver et energiboost. Uanset om det er en kort lur på ti eller tyve minutter eller en længere ”skraver”, kan den type pauser hjælpe med at forynge sindet, forbedre årvågenhed og øge produktiviteten.

En undersøgelse, udført af forskere ved University College London og University of the Republic i Uruguay, har fundet ud af, at 30 minutters lur i løbet af dagen kan forbedre hjernens sundhed og sænke risikoen for demens. Forskerne indsamlede data fra næsten 400.000 britiske individer i alderen mellem 40 og 69. Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Sleep Health.

En powernap bremser hjernesvind

Forskerne konkluderede, at regelmæssige powernaps kunne bremse hjernesvind og udskyde aldringsprocessen med syv år.

– Vores resultater tyder på, at en kort lur i dagtimerne for nogle mennesker kan være en del af puslespillet, der kan hjælpe med at bevare hjernens sundhed, når vi bliver ældre, siger seniorforfatter Dr. Victoria Garfield fra MRC Unit for Lifelong Health & Aging på UCL.

Dr. Pavan Pai, konsulentinterventionsneurolog, Wockhardt Hospitals, sagde om sammenhængen mellem eftermiddagslur og hjernesundhed, at regelmæssige powernaps kan hjælpe med at bibeholde en stor hjernevolumen, hvilket er forbundet med en lavere risiko for demens eller Alzheimers. De bremser også den hastighed, hvormed hjernen krymper under aldring.

– Således vil man være i stand til at forbedre sin kognitive funktion og holde hukommelsen intakt. At tage en regelmæssig eftermiddagslur kan være forbundet med bedre mental smidighed. Man vil også være i stand til at styrke sin kreative tænkning. Eftermiddagslur kan hjælpe modvirke aldersrelateret neuroinflammation,” sagde han.

En powernap bør ikke være længere end én time

En lur i dagtimerne hjælper med at øge energien, forbedre fokus og øge opmærksomheden og mental overskud.

Dr. Vamsi Krishna Mutnuri, lungelæge på Yashoda Hospitals, Hyderabad, pointerer, at en lur, der varer mindre end 15 minutter, er at regne for en kort lur. Hvis den varer mere end 30 minutter, kan den kaldes en lang lur.

– En kort lur giver øjeblikkeligt øget årvågenhed og bedre kognitiv evne, men effekten varer i mindre end én time. En lang lur forbedrer kognitive evner, hukommelse og årvågenhed i flere timer. Lure på mere end 90 minutter er normalt ikke gode og vil kun føre til døsighed. En powernap fungerer bedst, når de tages tidligt på eftermiddagen, siger han.

Kilde: indianexpress.com

Forrige artikel6 gode grunde til at fermentere grøntsager – sådan gør du

Næste artikelHar du skjult cøliaki?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.