Nyheder

Førstehjælp til ømme muskler og led

Foto: Adobe Stock
28. oktober 2021

Over halvdelen af danskerne døjer med ømme muskler i skuldre, nakke og ryg. Faktisk er problemet så udbredt, at det af nogle fagpersoner kaldes en folkesygdom. Men heldigvis er der meget, man selv kan gøre med øvelser, træning og målrettede produkter for at afhjælpe smerterne.

Rigtig mange danskere kender følelsen af at have ondt i muskler og led. Særligt ømme skuldre, nakke og ryg plager mange. Faktisk viser opgørelser, at halvdelen af os i perioder døjer med smerter i de her specifikke områder, og der er ikke noget, der tyder på, at problemet skulle være blevet mindre i lyset af coronapandemien. 

For noget af det, som kan afhjælpe smerterne, er fysisk aktivitet. Men fordi træningscentre og svømmehaller i lange perioder har været lukket ned, har mange været afskåret fra at lave de aktiviteter, som ellers hjælper dem gennem dagligdagen Derudover har hjemmearbejdet måske betydet, at man har siddet ved spisebordet eller i sofaen med computeren og ikke haft den samme ergonomiske støtte, som man måske er vant til fra kontoret. 

Selvom samfundet langt om længe er åbent igen, kan det tage tid at lave om på de vaner og mønstre, som blev kutyme under nedlukningen. Derfor kan det også være en rigtig god ide at alliere sig med en god ven med ømme muskler og led. Her er Perskindol rigtig god at have ved hånden. 

Lindrer smerter og fremmer heling

Perskindol er en serier med to geler, som begge virker som førstehjælp til. ømme muskler og led. Den ene er Perskindol Thermo Hot, der – som navnet antyder – giver en intens varme på de berørte områder. Den anden er Perskindol Active Gel, der køler huden og er universel smertelindrer. 

Begge geler indeholder forskellige æteriske olier og virker ved at fremme blodcirkulationen, afspænde musklerne, lindre smerter og fremme helingsprocessen. Man kan smøre gelen på de udsatte områder flere gange i løbet af dagen efter behov, og den kan bruges af alle fra 5-års alderen og op.

Perskindol er symptombehandling og skal gerne bruges i kombination med udstrækningsøvelser og træning, som kan afhjælpe ømheden mere permanent på den lange bane. Men særligt nu, hvor mange kæmper med fysiske eftervirkningerne af hjemmearbejde og lukkede træningscentre, kan Perskindol være rigtig god at have ved hånden, som førstehjælp til de ømme muskler og led. 

Og er man så småt kommet igang med at træne igen, er gelen stadig god. Særligt Thermo Hot Gel er velegnet til at opvarme musklerne inden fysisk aktivitet.

Forkert fokus

Smerter i ryg, lænd, skuldre og nakke er uhyre udbredt, og det fører årligt til rigtig mange sygemeldinger, lægebesøg og indlæggelser. Derudover bliver en del af de smerteramte opereret eller behandlet med medicin. Men faktisk peger nyere forskning på, at det slet ikke er vejen frem, hvis man skal komme smerterne til livs. 

Eksperter opfordrer i stedet til, at der er meget mere fokus på træning, behandling ved fysioterapeuter og kiropraktorer, samt et fokus på arbejdspladsen om, hvordan man kan indrette arbejdsgangene på nogle måder, som tager hensyn til smerterne, så de smerteramte ikke er nødt til at tage hjem. Faktisk indikerer studier, at det tager længere tid at komme sig over smerterne, hvis man ikke går på arbejde. Det hænger måske sammen med, at man så er tilbøjelig til at være mindre fysisk aktiv. Så vejen frem er altså at huske at bruge kroppen. Men bruge den rigtigt. 

Og så kan der i perioder være brug for lidt ekstra hjælp til at klare smerterne, som også kan være et resultat af ny træning eller at genoptage den vigtige træning efter en længere pause. Og her er Perskindol altså god at have i nærheden. 

Forrige artikelUnge kæmper med at føle sig gode nok

Næste artikelKål i skolekøkkenet