Førstehjælp under dynen


Warning: strpos() [function.strpos]: Empty needle in /var/www/naturli.dk/public_html/wp-content/themes/fortaeller/single.php on line 162
Af: Malene Tonnung

Når kulde og mørke trænger sig på, kan det være helt hyggeligt at forestille sig en dag under dynen. Bare lige en lille forkølelse, der kræver lidt egenomsorg. Men hvis vi ender under dynen, kan vi som regel ikke komme hurtigt nok ud igen.

Åh, plantet på sofaen med tykke sokker, fjernbetjeningen og en kop te. Det lyder hyggeligt, og det er det også, når det handler om at slappe lidt af og nyde en fridag. Men hvis lommetørklæderne hober sig op ved siden af, vandet stiger i øjnene, hver gang et nys trænger sig på, og man seriøst overvejer, om man kan skære den røde og ømme næse af og leve fint uden, så er hyggen ligesom vandret over i hjørnet. En rigtig vinterforkølelse kan man ikke slippe for hurtigt af med.

Der er samtidig god grund til at forsøge at slå virus hurtigt ned, for ud over at forkølelsen dræner al energi og velvære ud af dig, så kan den udvikle sig til langt værre og længere sygdomsforløb som lungebetændelse og bronkitis.

Som vi tidligere har skrevet om, er planten rød solhat – echinacea – ifølge undersøgelser eminent til at booste dit immunforsvar, når det er truet af virus. Vi har derfor lavet en lille guide i, hvordan du bruger naturmidler til at forebygge eller forkorte din tid under dynen (altså den på sygedage).

Når det kilder og kradser

Du kender nok selv tegnene på, at du har fået noget indenbords, der ikke vil dig det godt. Halsen kilder eller ømmer sig, næsen klør og løber måske lidt, ledene er måske oven i købet begyndt at værke.

Echinaforce er et af de mest veldokumenterede midler mod virus, og du kan allerede ved første sygdomstegn tage dråberne.

30 dråber i et glas vand op til fem gange om dagen.

Måske er du heldig, og dine symptomer forsvinder igen inden for et par dage. Hvis du alligevel ender under dynen, så fortsæt endelig behandlingen, da undersøgelser har vist, at Echinaforce både kan lindre symptomerne og få dig ud af sengen en til to dage tidligere.

Av, min hals!

Er det primært halsen, der plager dig, kan du med fordel bruge Echinacea Spray. Når det gør ondt, hver gang du synker, så ved du som regel godt, hvad klokken er slået, men et pust med sprayen kan gå hen og redde dig.

To pust i mundhulen to-fire gange om dagen eller efter behov.

De aktive stoffer i Echinacea sprayen kommer direkte i kontakt med det område, hvor virus boltrer sig, og samtidig får du renset mund og svælg.

Stop lige næsen …

Nar nu naft noppet næse? Aarrgghh, findes der noget mere irriterende, når intet kan lugtes, og man vågner efter søvnen med en sandstorm i mund og hals, fordi man bare ikke kan trække vejret gennem næsen. Sinuforce spray er lindring – både når næsen løber, er helt tilstoppet eller ved næsekatar.

En-to spray pr. næsebor kan give luft mellem tre-fem gange om dagen.

I modsætning til de syntetiske næsesprays på markedet er Sinuforce mild, skånsom og naturlig – og så er den ikke vanedannende. Du kan bruge næsesprayen i en længere periode – op til 30 dage.

Våd hoste?

Du harker og raller, og ingen er i tvivl om, at det der er noget, der smitter … Men ud over den åbenlyse gene er irritation og slim i halsen ikke rart, og slet ikke, når man kommer ned at ligge. En våd hoste kan forstyrre den nødvendige hvile på det groveste. Bronchosan består af vedbend, timian og lakridsrod – urter, der virker slimløsende.

15-20 dråber i lidt vand op til fem gange om dagen.

I et mindre forsøg med 57 deltagere, oplevede hele 54 god eller meget god effekt af Bronchosan mod hoste.

Tør hoste?

Det mest uhyggelige ved en tør hoste er, at det kan føles, som om den bare bliver ved og ved og ved. Ligesom man troede, at NU har jeg hostet færdigt, så kilder halsen igen, og hosteanfaldet starter forfra. Med en Hoste Spray fra A. Vogel kan du spraye lindrende honning, filtbladet kongelys og læge-stokrose direkte mod den tørre og irriterede hals.

To pust dybt i mundhulen to-fire gange om dagen eller efter behov lægger et beskyttende lag og beroliger slimhinderne i halsen.

Hoste Spray kan desuden bruges mod tobakshoste, men er også velegnet til børn, der døjer med tør hoste om natten.

Et par dage under dynen

En forkølelse er hverken sjov eller hyggelig, men dog en forholdsvis harmløs sygdom.

Og dog … for faktisk fører hele 20 pct. af alle forkølelser til komplikationer – typisk bronkitis, eller værre endnu: Lungebetændelse.

Derfor er det altid en god idé at tage symptomer og sygdom alvorligt: Hjem under dynen. Echinacea har i øvrigt i forsøg vist sig at kunne mindske risikoen betydeligt for, at din virus fører til komplikationer.

4 kommentarer

 • Knud Boesen siger:

  Hej, personligt har jeg erfaret at Echinacea er et godt og brugbart produkt, hver gang jeg mærker optræk til en forkølelse, starter jeg med at bruge det, dog har jeg erfaret at det i mit tilfælde er bedre at tage ca. 80 dråber af gangen, det har bevirket at forkølelsen er taget i opløbet, således at det aldrig har taget mere end 1 til 2 dage, og jeg har i de forgangne 10 år, ikke en eneste gang været sengeliggende, samtidig forsøger jeg i det daglige at holde mit immunforsvar i god stand.

 • Børge Baltzer siger:

  Jeg kan ikke forstå at i bliver ved at komme med de mest langsomme remedier til at slå en forkølelse ned,der findes ikke noget hutigere end Koloid sølv det tager kun en enkelt dag
  har 7 års erfaring med dette og det virker hver gang,er i bange for produktet eller hvad?

  • Malene Tonnung siger:

   Vi er såmænd ikke bange for koloidt sølv, men det bør tages med omtanke og ikke forebyggende. Koloidt sølv gør ikke noget ved årsagen til sygdommen, men kan tages som en slags antibiotika til at slå bakterier ned. Red.

 • Birgit siger:

  KanJang piller (fås i Matas) virker hver gang. Kan varmt anbefales.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *