Fødevarestyrelsen vil fortsat opfordre forbrugerne til at følge de generelle kostråd, for at mindske risikoen for at indtage stoffet akrylamid med maden, efter nye forskningsresultater fra DTU.
Fødevareinstituttet og Kræftens Bekæmpelse viser, at akrylamid måske øger risikoen for brystkræft.
Den nye viden er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Cancer, og resultaterne er med til at styrke bekymringen for, at akrylamid er kræftfremkaldende i de mængder, som indtages gennem kosten. En ny hollandsk undersøgelse viser også en sammenhæng mellem akrylamid i fødevarer og risiko for udvikling af æggestok- og livmoderkræft hos mennesker. Hvad er akrylamid?Akrylamid er et stof der dannes ved en kemisk proces der sker under madlavning, når man steger, bager eller griller kulhydratrige fødevarer ved temperaturer på mere end 120 grader. Stoffet er fundet bl.a. i brød, kager, chips, stegte kartofler som pommes frites og i kaffe. Undersøgelser tyder også på, at jo højere temperaturer og jo længere tilberedningstid, jo højere bliver også indholdet af akrylamid i maden. Ved tobaksrygning dannes ligeledes store mængder akrylamid. Råd til forbrugerenFor at reducere indholdet af akrylamid mest muligt i maden fastholder Fødevarestyrelsen de generelle kostråd om:- at spise mere frugt, grønt, korn- og brødprodukter – at spare på fedt – begrænse grilning og friturestegning – undgå at branke eller brænde fødevarer under tilberedning. Fødevarestyrelsen vil ikke fraråde at drikke kaffe, men anbefaler at drikke andet end kaffe – f.eks. vand. Kilde: www.altomkost.dk