Nyheder

Folk med depression skal køles ned, når de sover

20. april 2009

Deprimerede personer drømmer for meget og har en højere kropstemperatur, når de sover. Læger afprøver nu behandlingsformer, som går direkte efter temperaturstigningen.

Personer, som lider af depressioner, har det for varmt, når de sover.

Derfor prøver ny antidepressiv medicin at sænke kropstemperaturen under søvn.
For ved at sænke temperaturen, kan man måske behandle depressionen.
»Man har måske ikke egentlig feber ved depression, men man har tydeligt forhøjet temperatur, og det, tror vi forklarer de svære søvnforstyrrelser, man ser ved depression. I en ny behandlingsmåde er temperatursænkningen måske central for virkningen,« siger Gordon Wildschiødtz, psykiater og ledende overlæge på Oringe, det psykiatriske hospital i Vordingborg.
Gordon Wildschiødtz var selv med til at foretage de undersøgelser på Rigshospitalet, der allerede i 1982 fastslog, at deprimerede personers kropstemperatur under søvn gennemsnitligt er 0, 6 – 0,7 celsiusgrader højere end normale menneskers.
For meget drømmeri
Kropstemperaturen er tæt forbundet med det cykliske forløb, som kroppen gennemgår under søvn, og som er i ubalance hos deprimerede personer.
Kroppen gennemgår under søvn en række cykler af cirka halvanden times varighed. I løbet af hver af disse cykler, bevæger kroppen sig mellem forskellige faser, blandt andet dybsøvn, mellemfasesøvn og drømmesøvn.
Under drømmesøvn-fasen er kroppen ude af stand til at svede og dermed regulere sin egen temperatur. Deprimerede personer befinder sig meget længere tid i drømmesøvn-fasen, og derfor stiger deres kropstemperatur under søvn.
For normale mennesker bliver temperaturen reguleret, når kroppen bevæger sig ned i dybsøvn-fasen. Så sveder kroppen løs og temperaturen falder. Men deprimerede mennesker har meget lidt eller slet ingen dybsøvn, der kan regulere deres kropstemperatur.
Depressioner skal køles væk
Søvnforskere prøver for tiden at finde ud af, om det er muligt at behandle depressioner med metoder rettet direkte mod temperaturen, men hidtil er der ikke publiceret nogen konkrete forskningsresultater. Nogle forskere har prøvet at nedkøle patienten udefra, men der er også ny medicin på vej på markedet, som sigter mod at sænke kropstemperaturen under søvn.
Den gør brug af en såkaldt melatonin-agonist; altså et stof som efterligner hormonet melatonin, som styrer kroppens døgnrytme.
Traditionel antidepressiv medicin virker ved at undertrykker drømmesøvnen. Nogle typer fjerner den næsten helt. Forsøg har imidlertid vist, at man kan opnå den samme antidepressive effekt ved at vække patienterne, netop som de bevæger sig ind i drømmesøvn-fasen.
Den metode er dog ikke økonomisk bæredygtig som behandlingsform: Det er for dyrt at have en person til at sidde og observere patienten, for at vække ham eller hende, når drømmesøvnen begynder. Men eftersom computeriseret hjernebølgeanalyse kan registrere, hvilken søvnfase kroppen befinder sig i, kan man måske i fremtiden fremstille maskiner, som kan løse den opgave.
For eksempel måler elektroencephallografer den elektriske aktivitet i kraniekuplen ved hjælp af elektroder, der sættes på hovedet. Denne og andre lignende apparaturer kan måske kobles sammen med en mekanisme, der vækker patienten, når scanneren registrerer, at hjernen bevæger sig ind i drømmesøvn-fasen.
Indtil det bliver muligt, holder lægevidenskaben sig dog til at behandle depressioner med medicin.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelForskere finder nyt astma-gen

Næste artikelDet er aldrig for sent at stoppe drikkeriet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.