Nyheder

For lidt eller for meget selen påvirker risiko for at dø af kræft

27. marts 2008

Selen er et mineral, som blandt andet er vigtigt for, at immunforsvaret virker optimalt. Vi skal have små mængder selen hver dag, og forskning viser, at for lidt selen i blodet kan øge risikoen for flere kræftformer. Men alt med måde. Ny undersøgelse viser nemlig, at en for høj koncentration af selen også kan give større risiko for at dø af lungekræft og hjertekarsygdomme.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at mennesker, der havde et niveau på mere end 130 nanogram selen pr. milliliter blod havde omkring en tredjedel mindre risiko for at dø af kræft end dem med det laveste niveau på mindre end 117 nanogram pr. milliliter. De personer, der havde endnu højere niveau af selen havde endnu lavere risiko for at dø af visse kræftformer som kræft i tyk- og endetarm og prostatakræft. Derimod steg risikoen for at dø af lungekræft og hjertekarsygdomme.Optimalt niveau af selen gælder alle– Det ser ud til, at der er et optimalt niveau af selen, når det gælder om at forebygge kræft. Og det gælder uanset, om de pågældende personer har spist kosttilskud eller udelukkende fået selen via kosten. undersøgelsen fandt heller ikke forskel på effekten i relation til, om personen var ryger eller ikke-ryger, om vedkommende var tyk eller tynd, eller drak meget eller lidt alkohol, siger overlæge Anne Tjønneland, Kræftens Bekæmpelse. Selen er vigtigt, men for meget er giftigt Selen er et mineral, der kan være med til at forebygge en række kræftformer. Det er et stof, vi skal have lidt af hver dag – men ikke for meget, for selen er giftigt i store mængder. – Selen virker på en række enzymer. Blandt andet hjælper det med at reparere de skader der ind imellem kommer på cellerne, og som med tiden kan udvikle sig til kræft, forklarer Anne Tjønneland. Man kan ikke spise sig til for meget selen I Danmark er der et forholdsvis lavt niveau af selen i jorden, og derfor får man mindre selen via kosten end i visse andre steder i verden, hvor niveauet er langt højere. Der findes kun få og små undersøgelser af danskernes selen-niveau, men noget tyder på, at det generelt liggere lavere end de 130 nanogram pr. milliliter blod, som fandtes at være det optimale niveau i den amerikanske undersøgelse. En tidligere undersøgelse af 2000 raske danskere viste et gennemsnit på 94 nanogram pr. milliliter. – Der er god grund til at tænke over at spise lidt mere selenholdigt mad. Hovedkilderne til selen er fisk og skaldyr, og man kan ikke spise sig til et for højt niveau i Danmark, men man kan godt få for meget, hvis man tager stærke kosttilskud, siger Anne Tjønneland. Kilde: www.cancer.dk

Forrige artikelFlere overvægtige børn og unge

Næste artikelGodt ægteskab giver sundt hjerte