Nyheder

For mange kvinder får fjernet livmoderen

14. september 2015

En simpel teknik til at behandle muskelknuder i livmoderen bruges for lidt, så kvinder gennemgår operationer, de ikke behøver.

De seneste 15 år har kvinder med muskelknuder i livmoderen kunnet få dem behandlet med et indgreb i lokalbedøvelse, hvor små plastpartikler gennem et kateter sprøjtes ind og lukker af for muskelknuderne.

Herhjemme blev metoden, der kaldes embolisering, først indført på Odense Universitetshospital, og et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet (SDU) har nu set på, hvordan og i hvilket omfang metoden siden er blevet brugt.

– Konklusionen er, at metoden bruges alt for lidt. Hvert år får omkring 6.000 kvinder fjernet livmoderen, af dem ca. 2.000 på grund af muskelknuder. Det tal er alt for højt, når man i mange tilfælde vil kunne behandle knuderne uden det store indgreb, som en fjernelse af livmoderen er, siger Poul Erik Andersen, professor og specialeansvarlig overlæge i radiologi på SDU og OUH.

Næsten hver 2. kvinde får muskelknuder

Muskelknuder i livmoderen rammer mellem 40 og 50 procent af alle kvinder, oftest i 40-45 års alderen. Muskelknuderne forsvinder som oftest efter overgangsalderen, men de kan for en forlænge levetid, hvis de fodres med for mange hormoner fra planteøstrogener, p-piller m.v. Fedme kan også fastholde knuderne. Normalt har de ikke nogen betydning, men mellem 20 og 30 pct. af tilfældene er behandlingskrævende.

Mange kvinder har muskelknuder uden at mærke noget til dem. I sig selv er de helt ufarlige; men symptomer som hyppige og kraftige blødninger og periodevise smerter i livmoderen samt symptomer fra blæren eller tyktarmen, fordi de store knuder trykker på disse, får en del kvinder til at søge behandling.

– Det er et stort problem, at kvinderne formentlig ikke altid får valget mellem at få fjernet hele livmoderen eller at blive henvist til radiologerne, der kan udføre det langt mindre omfattende indgreb. Langt flere bør få tilbudt kateter-behandlingen, mener Poul Erik Andersen.

En sammenligning af de to indgreb viser, at katetermetoden medfører kortere tids indlæggelse på hospitalet. Og at prisforskellen er stor; et kateterindgreb koster 10.000-15.000 kroner, mens fjernelse af livmoderen koster 30.000-40.000 kroner.

Et godt tilbud blandt flere

Pernille Ravn, lektor og overlæge i gynækologi og obstetrik på Odense Universitetshospital er enig i, at kendskabet til katetermetoden burde være mere udbredt. Hun mener dog, at OUH er dygtig til at tage alle behandlingsmetoder i betragtning.

– Vi ser metoden som et tilbud blandt mange. Vores behandlingsmetoder udvikler sig også hele tiden, så vi med minimal invasiv kirurgi nu i nogle tilfælde kan fjerne muskelknuder uden at fjerne hele livmoderen.  Men den generelle viden om embolisering kunne helt sikkert være bedre hos både behandlere og patienter, for metoden er god til de kvinder, der ikke ønsker operation, og hvor den vurderes at være effektiv, siger hun.

Det centrale er, ifølge Pernille Ravn, at kvinderne bliver oplyst om alle muligheder, og den begrænsede brug af katetermetoden tyder på, at det ikke er tilfældet alle steder.

Kilde: sdu.dk

Forrige artikelRegeringen siger ja til GMO

Næste artikelNår dine tilskud frem til virkning?