Nyheder

For mange testes unødigt for kræft i prostata

18. oktober 2016

Når en test for prostatakræft er negativ, vælger mange læger at foretage endnu en biopsi. Men for mange mænd skader den ekstra undersøgelse mere, end den gavner.

Hvert år får ca. 4300 mænd konstateret prostatakræft. Et år efter sygdommen er opdaget, er overlevelseschancen 98 procent, mens den efter fem år er 86 procent.  Alligevel laver vi for mange undersøgelser og foretager unødvendige biopsier, der skader mere end de gavner. Det viser et nyt dansk studie foretaget af Copenhagen Prostate Cancer Center (CPC) i samarbejde med Rigshospitalets patologiafdeling.

Forskerne undersøgte data fra 64.000 dansk mænd, der i perioden 1995 til 2011 har været under udredning for prostatakræft, og fået taget en vævsprøve for at undersøge for kræft. Selvom den første biopsi er negativ, vælger mange læger at foretage endnu en risikofyldt vævsprøve for at være mere sikre på resultatet.

– For 15 år siden fik ganske få taget vævsprøver for prostatakræft. I dag får 10.000 individer hvert år taget prøver. Samtidig har vi haft nul procent nedgang i dødsfald, siger Andreas Røder til Videnskab.dk. Han er læge på CPC og vejleder på studiet.

Dødrisikoen for mænd med et negativt resultat på deres biopsi er meget lav. Det forklarer hovedforfatter på studiet Nina Klemann, der er læge på CPC.

– Lidt flere end 27.000 af de 64.000 mænd, vi har registeret, havde negative biopsier. Ud af dem var det to procent, svarende til cirka 500 mænd, der på sigt døde af prostatakræft. I dette tilfælde mener vi, at det er uacceptabelt at sygeliggøre så mange for at redde så få, siger hun til Videnskab.dk.

Hvis du har en negativ biopsi og et PSA-tal på under ti, er risikoen for at dø af prostatakræft de kommende 20 år 0,7 procent. Derfor mener forskerne bag studiet, at der ikke bør tages yderligere vævsprøver. Det skyldes især de ubehag, der følger med en biopsi.

 

Bivirkninger ved biopsi

Når man tester for prostatakræft, bliver der taget en nålebiopsi i endetarmen samt målt mængden af PSA i blodet, som kan afsløre prostatakræft. Men biopsien kan have ubehagelige bivirkninger, få kan få blodforgiftning og så er der en lille gruppe, der endda dør af det.

Biopsien kan også gøre mændene impotente i perioder og give problemer med at styre vandladningen. Og så kan for mange undersøgelser for kræft føre til dødsangst hos nogle patienter.

– Det fjerner livskvaliteten hos raske mænd, og det er vanvittigt, hvis det er unødvendigt, siger Andreas Røder.

 

Dør med og ikke af prostakræft

Mange med og ikke af prostatakræft. Og det er endnu en grund til at undlade for mange undersøgelser.
– Man tænker måske, at det var godt, at så mange fik opdaget deres sygdom, men man kan sagtens have denne type kræft uden af dø af den, siger Nina Klemann.

Hun forklarer, at mænd med prostatakræft ofte får erklæret sygdommen, når de er omkring 68 år. I den alder er risikoen for at dø af andre sygdomme som hjertekarsygdomme langt større.

Kilder: Videnskab.dk og Kræftens Bekæmpelse

 

 

Statistik

De seneste 20 år har der været en stigning i registrerede tilfælde af prostatakræft. Det skyldes ikke nødvendigvis, at der er kommet flere tilfælde. Forklaringen ligger højst sandsynligt i, at vi er blevet bedre til at opdage kræften. Hvert år opdages ca. 4300 tilfælde, og dødeligheden er lav. Et år efter sygdommen opdages, er overlevelseschancen 98 procent, mens den efter fem år er 86 procent.

 

 

 

 

Forrige artikelVi bliver vildledt af salgsgas

Næste artikelVinaigrette med chlorella

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.