Det er meget udbredt at studere varedeklarationen grundigt, hvis du gerne vil leve sundere. Hvor meget fedt er der i varen? Hvordan ser det ud med kulhydraterne? Men det er for ensidigt, mener en gruppe forskere, der netop har fået en artikel i det videnskabelige tidsskrift ”American Journal of Clinical Nutrition” desangående.
– Den reelle sundhedseffekt af en fødevare er anderledes, end hvad man kunne forvente, hvis man kun ser på indholdet af næringsstoffer. Det skyldes, at forskellige næringsstoffer interagerer, og man bør derfor vurdere fødevarerne i en sammenhæng, siger postdoc Tanja Kongerslev Thorning, der er ledende forfatter på artiklen til dr.dk.
Et godt eksempel er ost og yoghurt, der har en større gavnlig sundhedseffekt end indholdet af kalcium og mættet fedt ellers skulle forklare. Fødevarernes komplekse blanding af mineraler, næringsstoffer og vitaminer påvirker kroppens fordøjelse.
– Mad fungerer ikke sådan, at alle de enkelte næringsstoffer bliver optaget i kroppen uden at påvirke hinandens optagelse. Noget ryger igennem uden at blive optaget, og det er blandt andet på grund af de komplekse interaktioner, der sker inde i en eller flere fødevarer, når de spises, siger Tanja Kongerslev Thorning.
Forskergruppen anbefaler derfor, at der bliver forsket mere i fødevarernes reelle sundhedseffekt – især når man forfatter fremtidens kostråd. Erfaringerne viser nemlig blandt andet, at når man laver studier af måltider med henholdsvis fed og mager ost, er der ingen forskel på sundhedseffekten i forhold til at udvikle diabetes eller hjertekarsygdomme. Selvom varedeklarationerne prædiker, at den magre ost er markant mindre usund end den fede.
Kilde: dr.dk
Forrige artikel5 skridt mod et meningsfuldt liv
Næste artikelStressede unge: Lær at være uperfekt – på den perfekte måde