For meget D3?

Nylig har jeg læst, det nu kunne være farligt at indtage store mængder D-vitamin. Om det gælder D-vitamin i helhed eller D3-vitamin, kunne jeg ikke gennemskue.

Selv tager jeg daglig D3 med 85 mikrogram + hvad der er i min Omnimin, 3,75 mikrogram. Er der en risiko ved den mængde D3-vitamin? Eller er det bedre at indtage mindre mængde?

Har jo ellers hørt, det er alt for lille mængde, som normalt bliver tilrådet, til at det kan have nogen rigtig gavnlig virkning, bl.a. på immunforsvaret?

Den nysgerrige


 

Tak for mailen. Den mængde D3-vitamin, du får, er helt i orden. Undersøgelsen, du nævner, er ikke til at stole på. Dels er der kun taget en blodprøve for D3-vitamin en enkelt gang i seks år, og dels producerer vi om sommeren meget store mængder D3-vitamin, når vi får sol på kroppen. Op mod 250 mikrogram i timen. Så alle, der får sol, burde være forgiftede.

Mangel på D-vitamin er derimod farligt, og vores indhold i blodet skal helst være højt i normalområdet, dvs. 150 nmol/l. Især om vinteren, men er man tildækket om sommeren, kan der også være problemer her. Det er påvist hos indvandrere, der går traditionelt klædt. D-vitamin er ikke kun et vitamin, men et hormon og vigtigt for alle væv og organer. Så du har hørt rigtigt. D3-vitamin er dette aktive vitamin, ikke D2.

Noget andet er, at man ikke må få så meget sol, at huden bliver forbrændt. Det ødelægger vitaminerne i huden og øger risikoen for kræft. Læs artiklen om D-vitamin i dette nummer af Naturli.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge

 

1 kommentar

 • Kirsten Nakskov siger:

  Jeg mener man kan få for meget D3-vit.
  Sidste år i janur fik jeg hjerteproblemer – ikke flimmer, men hjertet hoppede og dansede og pulsen svingede fra gik op og ned inden for et minut. Min læge var stærkt bekymret og mystificeret – og sendte mig til hjerteundersøgelser/hjertepakken (blev først indkaldt 3 mdr efter).
  En måned efter mit første lægebesøg, var det blevet værre med hjertet.
  Så læste jeg et sted at man kunne få for meget D3-vit. Jeg tog ligesom spørgeren 85 mikrogr + omnimin – og havde taget så meget i mindst et par år.
  I artiklen sted der at for meget D3-vit påvirker stofskiftet, og stofskiftet kan påvirker hjerterytmen.
  Jeg stoppede med at tage både D3-vit(85) og omnimin. To-tre dage efter holdt mine hjerteproblemer op. Hjertet slog normalt igen.
  En måned efter jeg var stoppet med at tage D3 fik jeg taget en blodprøve og mit D3-tal 150 (normal er 50).
  2 mdr senere fik jeg hjerteundersøgelserne og der var intet galt, og der har intet været siden.
  Jeg har ikke taget D-3-vitamin eller Omnimin siden februar 2014 – og mit D-3-tal var i nov 2014 i år stadig pænt højt, 116.
  Så jo, jeg er sikker på at man kan få for meget D-3-vitamin.
  Jeg skriver dette fordi det er meget svært at finde noget om for meget D-3vitamin.
  hilsen Kirsten

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *