Nyheder

For nidkær hygiejne kan give rosacea

Renser du ansigt grundigt hver eneste morgen? Det kan skade at vaske sund hud for meget, viser ny forskning.

Foto: Shutterstock
4. januar 2023

Renser du ansigt grundigt hver eneste morgen? Det kan skade at vaske sund hud for meget, viser ny forskning.

Rosacea er ikke til at spøge med. Sygdommen starter med rødme midt i ansigtet, og en følelse af stikken og prikken i huden. På kinder, i panden og på næsen bliver huden fortykket, fordi blodkarrene udvider sig. Knopper og bumser er en del af sygdommen, og i nogle tilfælde kan der ligefrem komme betændelse i øjnene.

Hudplejeindustrien er en stor økonomi. Reklamerne vil gerne efterlade indtrykket, at en sund hud holdes sund med hudplejeprodukter. Sådan er det imidlertid ikke. Slet ikke. Mange overvasker deres hud, hvilket kan føre til, at huden tørrer ud, bliver overfølsom og begynder at flage.

Tør hud er udsat for rosacea

Hvis din hud i forvejen er tør og tynd, kan du let vaske den for ofte. I et nyligt offentliggjort kinesisk studie blev det for eksempel konkluderet, at de, der vasker deres ansigt mere end én gang om dagen, har en højere risiko for at udvikle hudsygdommen rosacea. De, der brugte mange rense- eller eksfolieringsprodukter mere end en gang om ugen, var også i højere risiko.

Bruger du make-up eller solbeskyttelsescremer i løbet af dagen, skal du selvfølgelig vaske det af om aftenen. Snavs fra luftforurening og trafikstøv er også godt for huden at komme af med. Men der er ingen logik i at vaske ansigtet med sæbe om morgenen.

Derfor bør du ikke vaske dit ansigt om morgenen

I løbet af natten “repareres” huden, og der produceres en masse gode fedtstoffer og fugtbindere, som danner en naturlig barriere. Samtidig er der en hel bakterieflora på huden, der stimulerer immunforsvaret. Hvis du vasker bakterierne af med stærke rengøringsmidler, påvirkes huden negativt.

I løbet af vinteren er det især vigtigt, at huden bevarer sit eget fedt, der beskytter mod kulden. Er det rigtig koldt, kan det også være en god idé at smøre huden ind med en fedtet, vandfri creme, der forsvarer den mod frostgrader.

Rens grundigt én gang om dagen

Rens ansigtet én gang om dagen. Aftenen er at foretrække, da dagens make-up og luftforurening skal vaskes væk før natten.

Brug milde og fugtgivende rengøringsmidler, gerne baseret på olier fra planteriget. Det gælder også under bruseren.

At vaske dit ansigt med lunkent vand for at friske op om morgenen er helt fint, men at lave en hel udrensningsceremoni med skrappe renseprodukter, når du vågner, gør mere skade end gavn for din hud.

Du bør undgå at vaske din hud for ofte med for varmt vand, da vand og varme er udtørrende. Det gælder både den fine hud i ansigtet og på kroppen.

Fedtstoffer er vigtige

Vidste du, at princippet bag at bruge en sæbe er at opløse fedtstoffer på huden? Men det er netop disse fedtstoffer i huden, der er vigtige for os. Hvis du for eksempel træner meget og skal i bad flere gange om dagen, skal du kun bruge sæbe på bestemte områder såsom under arme og fødder for at slippe af med svedlugt.

Forrige artikelHvilke midler mod åreknuder?

Næste artikelFrossenpinde er ikke bare hyggefise

Thomas la Cour

Journalist