Nyheder

Forældre: Læg mobilen væk

14. oktober 2013

Læg mobiltelefonen væk, når du er sammen med dine små børn. De fortjener din fulde opmærksomhed, og din manglende tilstedeværelse kan få stor betydning for deres udvikling og trivsel.

Ganske mange er i større eller mindre grad online hele tiden. Når der sker nyt på Facebook, eller når der kommer en ny email, bipper mobiltelefonen lystigt i inderlommen, og så prikker nysgerrigheden i fingrene, indtil du har tjekket, hvem der ville dig noget.

Det kan i sig selv skabe en afhængighed, der kan være problematisk – særligt, hvis du har anlæg for stress. Men hvis du i samværet med dine egne børn hele tiden er fraværende, fordi noget på mobilen er vigtigere, kan det have konsekvenser for barnets udvikling, advarer eksperter.

Børn under tre er særlig udsatte

Det er særligt børn under tre år, der har brug for fars og mors fulde opmærksomhed, og hvis de gentagne gange oplever, at der er noget andet, der er vigtigere, kan det have vidtrækkende konsekvenser.

– Børn har brug for nærvær, gensidighed og samvær. Hvis de ikke får det, kan det gå ud over deres hjernes udvikling, siger psykolog Niels Peter Rygaard til dr.dk.

Oplever det nyfødte barn igennem smartphone

Jordemoder Lene Skou Jensen fra Rigshospitalet har bemærket smartphone-fremgangen. Mange nybagte mødre har travlt med at kommunikere med omverdenen om det lille, nyfødte vidunder, og barnets første levedøgn bliver i vid udstrækning oplevet gennem telefonens kameralinse.

– Det er fantastisk at kunne tage et billede af det nyfødte barn og sende det til farmor i Hirtshals, men det er også fantastisk at kunne lægge telefonen fra sig og opleve barnet direkte, siger Lene Skou Jensen til dr.dk.

Den første tid er vigtig for forholdet mellem forældre og barn

I gamle dage blev det nyfødte barn taget fra moderen og lagt ud i en vugge, hvor det kunne skrige lungerne sunde. Man mente, at det nyfødte barns gråd var sundt for lungernes udvikling.

Man er heldigvis blevet en del klogere siden, og i dag regner man såvel det første døgn, de første måneder som de første år som vigtige brikker i etableringen af en tryg opvækst for barnet og etableringen af en tillidsfuld kontakt mellem forældre og barn. Hvis et barn hele tiden oplever, at mobiltelefonen er vigtigere end de er, kan det give problemer senere i livet.

– Hvis man er i gang med at lege med sit barn og endelig har fået en øjenkontakt og der er gang i kommunikationen, så bliver det problematisk, hvis børn opdager, at hov, der var noget der var vigtigere, siger Lisbeth Villumsen fra Foreningen af Privatpraktiserende Sundhedsplejersker til dr.dk.

Kilde: dr.dk

Forrige artikelKviksølv: Forgiftning fra tænderne

Næste artikelDet blå bær med synlig virkning