Nyheder

Forbrændinger efter ulykker øger ikke risiko for kræft i huden

2. november 2006

Formodningen om at personer, der er blevet forbrændt efter en ulykke, har øget risiko for at få kræft i huden, bliver nu afvist i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Personer med alvorlige forbrændinger har ikke større risiko for at udvikle modermærke- og hudkræft end andre danskere.

Det er velkendt, at nogle få personer udvikler kræft i hudområder, som ikke heler ordentligt op efter tidligere forbrændinger. Ingen undersøgelser har imidlertid vurderet, om personer med alvorlige forbrændingsskader generelt set har en større risiko for at få kræft i huden end alle andre. Det tyder en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse på, at de ikke har.

– Vores undersøgelse viser, at der ikke er øget risiko for at få hudkræft i en periode på op til 25 år efter en forbrændingsulykke, siger Lene Mellemkjær, der er seniorforsker i Institut for Epidemiologisk Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Nedsat risiko for kræft i hudenI undersøgelsen indgår omkring 16.000 patienter, som i perioden fra 1978 til 1993 blev indlagt med skader efter forbrændinger eller ætsninger af huden. De blev fulgt til og med 2002, hvorefter antallet af kræfttilfælde blev sammenlignet med det i den øvrige befolkning.

Og resultatet var ikke helt, hvad forskerne havde forventet, da de gik i gang. Faktisk var der en tendens til, at de forbrændte personer havde en lidt mindre forekomst af kræft i huden end danskerne generelt.

– Overordnet set var der en let nedsat risiko, som vi ikke kender årsagen til. Men en af de ting, vi kunne forestille os har betydning, er, at de efter ulykken opholder sig mindre i solen. Enten af kosmetiske årsager, eller fordi det er ubehageligt, siger Lene Mellemkjær.

Kilde: cancer.dk

Forrige artikelLivsfarligt at knuse piller

Næste artikelSygehuse får karakter