Nyheder

Forbud mod cigaretsalg til unge på vej

13. marts 2008

Regeringen vil forbyde salg af tobak til unge under 18 år. Kræftens Bekæmpelse så hellere, at prisen på cigaretter blev sat i vejret.

Både 16- og 17-årige kan snart glemme alt om at købe cigaretter i kiosker og supermarkeder på lovlig vis. I hvert fald hvis det står til både Kræftens Bekæmpelse og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K). Det skriver Metroxpress. »Børn viser tegn på nikotinafhængighed efter at have røget ganske få gange, og der er en direkte sammenhæng mellem tidlig rygestart og risiko for lungekræft. Derfor fremsætter jeg om et par uger forslag om at hæve aldersgrænsen for køb af cigaretter til 18 år,« siger Jakob Axel Nielsen til Metroxpress. Ifølge avisen er der flertal i Folketingen for et forbud. Kræftens Bekæmpelse har i dag præsenteret en 11-punktsplan, som skal få børn og unge til at holde sig fra cigaretter. Planen inspireret af Norge, som på fem år har halveret antallet af unge rygere.

Et forbud mod tobakssalg til unge er dog kun punkt nr. 10 på Kræftens Bekæmpelses ønskeliste.

Øverst på listen står højere pris på cigaretter, som ifølge Kræftens Bekæmpelse er en af de mest effektive måder at forhindre at unge begynder at ryge. De næste punkter er, at alle skoler og institutioner, hvor de unge kommer, skal være totalt røgfri, at cigaretter ikke står fremme i butikkerne, cigaretpakkerne skal have billeder, som viser konsekvenserne af rygning og der skal udvikles bedre forebyggelsesprogrammer. Kræftens Bekæmpelse bakker dog også op om regeringens plan om at hæve aldersgrænsen for salg af tobak til 18 år. »Men det hjælper kun at sætte aldersgrænsen op, hvis man samtidig sætter ind med en aggressiv prispolitik, sikrer at børn og unge ikke ser voksne i institutionen, i idrætsklubben eller i tv ryge og forbyder fristende cigaretpakker og reklamer ved disken,« siger Per Kim Nielsen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse til cancer.dk. Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelMere vin til ammende svenskere

Næste artikelEn million danskere skal screenes for depression

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.