Regeringen vil forbyde brugen af udvalgte sprøjtemidler på offentlige og private arealer. Det drejer sig specifikt om langtidsnedbrydelige midler, som kan forurene grundvandet og som derfor risikerer at true danskernes adgang til rent vand fra hanen.
Ukrudt og uønskede planter er en kamp for mange haveejere og offentlige gartnere. Og selvom der er en tendens i have-moden til, at udearealerne gerne må stå mere vildt, så vil mange altså gerne de små planter til livs. Den opgave kan man gribe an på flere måder, og nu ser det ud til, at en ellers brugt metode bliver elimineret.
Regeringen lægger nemlig op til et forslag om at forbyde brugen af visse sprøjtemidler på en række både offentlige og private arealer. Forslaget kommer i kølvandet på en rapport, der afdækker brugen af forskellige sprøjtemidler. Det får miljøminister Lea Wermelin til at efterspørge politisk indgriben på området.
Rapporten afdækker nemlig, at på trods af at langtidsnebrydelige sprøjtemidler som glyphosat i nogen grad er blevet udskiftet med mere skånsomme alternativer i perioden 2016–2020, så bliver det stadig anvendt. Både på private og offentlige udearealer.
– Det er glædeligt, at der i højere grad bliver brugt alternativer til glyphosat, når der skal fjernes ukrudt på offentlige arealer. Men efter en mangeårig indsats er vi altså ikke i mål endnu, og der bliver også stadig solgt glyphosatholdige produkter til private haveejere. Derfor sætter vi turbo på udfasningen med et forslag om et sprøjteforbud på en række offentlige og private arealer, udtaler Lea Wermelin.
Det store problem med midler som glyphosat er, at de tager lang tid om at blive nedbrudt. Det medfører en risiko for, at de kan sive ned i grundvandet og forurene drikkevandet. Særligt hvis de bliver brugt på stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser, hvor det øverste lag jord er gravet væk, og adgangen til grundvandet derfor er nemmere.
Bag det nye forslag ligger netop også et hensyn til sikringen af rent drikkevand. Både nu og i fremtiden.
– Det er helt unikt, at vi kan åbne for vandhanen i Danmark og drikke vandet direkte fra hanen. Sådan skal det også være for vores kommende generationer. Socialdemokratiet lovede før valget et sprøjteforbud på offentlige arealer, og det leverer vi på nu. Til gavn for danskerne og naturen, siger miljøminister Lea Wermelin.
Forslaget vil ramme de særligt udsatte områder og tager højde for visse undtagelser. Det betyder, at man i særlige tilfælde af sikkerhedshensyn kan bruge de ellers forbudte sprøjtemidler, hvis det eksempelvis er for at komme invasive arter til livs.
Ellers vil det altså, hvis forslaget vedtages, kun være tilladt på de omfattede arealer at bruge mere skånsomme ukrudtsmidler som pelargonsyre og eddikesyre. De er nemlig modsat glyphosat letnedbrydelige, og de udgør derfor ikke samme risiko for grundvandet.
Rapporten viser også, at de bliver brugt mere i dag end for fem år siden. Man kan nemlig se, at der over perioden bliver brugt 63 procent mere sprøjtemiddel, som netop forklares med, at midler som eddikesyre skal bruges over flere gange sammenlignet med glyphosat for at have den ønskede effekt. I perioden er brugen af glyphosatmidler faldet med 18 procent.
Forslaget er en del af udspillet “Tættere på – grønnere byer og en hovedstad i udvikling”, og det er altså ikke vedtaget endnu.