Nyheder

Forbudte pesticider i danske børn og kvinders urin

23. maj 2016

I Danmark er næsten alle pesticider ulovlige, men hvorfor er de så at finde i 9 ud af 10 børn og kvinders urin? Det har en ny undersøgelse kigget nærmere på. Pesticiderne kan være sundhedsskadelige, og derfor er opfordringen at spise dansk og økologisk

Et studie på Syddansk Universitet har undersøgt urinen fra 145 danske kvinder og 144 børn fra både Gentofte og Viby Sjælland. Urinen er undersøgt for spor efter organofosfater, der er et middel mod insekter, som ofte anvendes som enten plantebeskyttelsesmidler (pesticider), i hverdagsgifte (biocider) eller i lus- og loppemidler til husdyr. 90 procent af forsøgspersonerne havde spor af disse organofosfater i urinen. Stoffer som er ulovlige i Danmark.

 

Kommer fra sprøjtemidler

Så er spørgsmålet, hvor det høje indhold af organofosfater kommer fra. Pesticiderne kan først og fremmest komme fra sprøjtemidler ved landproduktioner, men det kan også komme fra at indånde f.eks. maling eller fra cremer, vi smører på huden.

Der er stor forskel på, hvor skadelige organofosfater er, men helt basalt påvirker de nervesystemet ved insekter og kan også være skadelige hos mennesker og pattedyr. Får man stofferne i kroppen, bliver de omdannet til nedbrydningsprodukter og udskilles gennem urinen.

 

USA er bedre

Rapporten, som har målt på dette, er betalt af Miljøstyrelsen og er udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet. Studiet viste, at hele 90 procent havde mindst et stof i sig og 30 procent havde fire forskellige stoffer i urinen. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. Resultaterne har forskerne sammenlignet med andre lande. Her konkluderer de, at Danmark ligger på niveau med andre EU lande, men at vi i Danmark ligger højere end målingerne i USA.

– Den opfattelse vi ellers har fået af Danmark, som et rent og ikke særligt eksponeret land, den holder simpelthen ikke længere, siger professor Lisbeth E. Knudsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet til videnskab.dk. Lisbeth E. Knudsen er en af forskerne bag rapporten.

I USA har de netop lavet undersøgelser, som viste, at der er sammenhæng mellem børn med højt pesticidniveau og dårlige præstationer i skolen. Derfor er det også vigtigt, at være opmærksom på dette.

 

Forbudt i Danmark

I Danmark er stort set ingen organofosfat-pesticider eller -biocider godkendt. Derfor kan man også undre sig over det høje indhold i danske børn og kvinder.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har kigget på konklusioner af rapporten, og de vurderer, at langt størstedelen af danskernes udsættelse kommer fra udenlandsk producerede fødevarer. Selvom de fleste pesticider og biocider ikke er godkendt i Danmark, anvendes de nemlig stadig i mange lande i og uden for EU.

Hvis man vil undgå pesticiderne, anbefales det derfor at spise økologisk eller udelukkende købe dansk, hvor stofferne stort set aldrig findes.

 

Kilde: Miljøstyrelsen og videnskab.dk

Forrige artikelSol og hud: brun og sund, eller rød og ristet?

Næste artikelAminosyrer: Til træning – mod sygdom

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.