Danskerne køber flere økologiske fødevarer, og siden 2005 er salget i supermarkeder og varehuse fordoblet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I 2008 steg salget med 29 procent i forhold til året før. Tilbagemeldinger fra butikskæderne peger på, at væksten fortsætter i 2009 med en samlet stigning på cirka 10 procent. På trods af finanskrisen er der aldrig blevet solgt så mange økologiske varer som netop nu.
Økologisk Landsforening peger på, at forbrugerne holder fast i økologi, når de først har vænnet sig til at købe rene og sunde fødevarer uden pesticidrester og unødvendige tilsætningsstoffer. Samtidig kommer der hele tiden nye forbrugere til, fordi stadig flere begynder at købe økologiske varer, når de får børn. – Der er en stigende bevidsthed om sundhed og de mere fællesskabsorienterede emner som rent drikkevand og miljø. Derfor vælger markant flere økologi, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening. Omsætningen steg inden for alle grupper af fødevarer. Gruppen brød, mel, pasta og morgenmadsprodukter steg med 53 procent. Grøntsager steg med 34 procent, og økologiske drikkevarer som juice og vin steg med 45 procent. – Tendensen er, at familierne udvider deres økologiske indkøb til at omfatte endnu flere forskellige fødevarer. Det tyder godt for områder som økologisk kød og brød, der endnu ikke har så høje markedsandele. Samtidig håber vi, at børnehaver, plejehjem og sygehuse vil lytte til danskernes ønske om mere økologi, siger Henrik Hindborg. Økologi er grøn vækst De nye tal lander, netop som de politiske partier i morgen går i gang med forhandlinger om regeringens Grøn Vækst udspil. Der beslutter partierne, hvor meget og hvordan økologi skal fremmes i Danmark. Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, peger på, at tallene bekræfter forbrugernes opbakning og økologiens vækstpotentiale: – Økologi skal gå fremad på to ben: både et stærkt marked og en ambitiøs politisk indsats, der bruger økologi for at nå miljø- og naturmål. Økologisk Landsforening har foreslået politikerne en styrket forskning og udvikling, der gør økologisk landbrug endnu bedre i forhold til natur og klimaforbedringer, samt at det gøres lettere for unge økologiske landmænd at etablere sig. Foreningen har også forslået, at de offentlige institutioner går foran i økologiske indkøb, samt at økologi bruges aktivt i arealer, der ligger over Danmarks drikkevandsressourcer eller i nærheden af følsom natur. Økologisk produktion kan nemlig beskytte mod pesticider i grundvandet og skabe større biodiversitet.
Forrige artikelEn mobilmast som nabo giver ikke helbredsproblemer
Næste artikelMange med høfeber får astma