Trans- og homofobi lever stadig i bedste velgående i det danske samfund. Og det er yderst skadeligt. For fordommene og diskriminationen af mennesker, som ikke er heteroseksuelle, leder til ensomhed, selvmordstanker og selvmordsforsøg.
Det er ikke længe siden, at den danske skuespiller Ali Sivandi, bedst kendt fra filmen ”Underverdenen” kom i stærk modvind efter at have lagt en video på sociale medier, hvor han råbte efter en mand på gaden, som gik i lyserødt tøj og høje hæle. Men den slags tilråb rettet mod mennesker med et kønsudtryk eller en seksualitet, som ikke er normativ eller hetero er langt fra en sjældenhed.
[relateredehistorier]
Mange LGBT+ personer oplever diskrimination og fordomme i deres hverdag. Faktisk svarer hver tredje LGBT+ person, at de indenfor det seneste år har følt sig diskrimineret på baggrund af deres seksualitet, viser nøgletal fra Ligestillingsministeriet. Blandt unge er det tydeligt, at mange holder deres seksualitet for sig selv af frygt.
Kun omkring hver tredje er åben omkring deres seksualitet på deres uddannelsessted, og bland dem, som er helt eller delvist lukkede, svarer hver fjerde, at de tror, at det vil gøre deres liv mere besværligt, mens mange er bange for negative konsekvenser i form af mobning, chikane og sladder.
Når mennesker skjuler deres seksualitet eller oplever chikane, mobning eller andet på baggrund af deres seksualitet, kan det have store konsekvenser. Undersøgelser viser, at unge LGBT+ personer døjer dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge, ligesom unge LGBT+ personer fire gange så ofte forsøger selvmord. Dertil kommer den store gruppe, som kæmper med ensomhed. Ensomhed er nemlig fem til seks gange mere udbredt blandt LGBT+ personer end blandt befolkningen generelt.
Det får nu Sex & Samfund til at rykke ud på ungdomsuddannelserne. Kampagnen målrettet de unge sker i anledning af Copenhagen Pride og som en reaktion på de urimelige forhold, som unge LGBT+ personer møder. National chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard udtaler i en pressemeddelelse:
– Med kampagnen vil vi sætte fokus på, hvor alene, udskældt og forkert, du kan føle dig som LGBT+ person, når mennesker omkring dig eller på sociale medier bruger din seksualitet til at mobbe både dig og andre med. Hver dag føler homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner sig tvunget til at skjule, hvem de er, ud af frygt for at blive mobbet, nedgjort og latterliggjort. Det sker i skolen, på arbejdspladsen, på fodboldstadion, på baren og selv når man er blandt venner og bekendte.
Hun forklarer endvidere, at ungdomsuddannelserne er et vigtigt sted at sætte ind med læring og redskaber til at sikre trivsel, og at det er skolens opgave at behandle emner om køn, krop, identitet og mangfoldighed, inden de sender de unge videre ud i samfundet.
Mental trivsel blandt unge, og at sænke antallet af unge med selvmordstanker, selvmordsforsøg, depression og ensomhed i baggagen, er en fælles opgave. Desværre viser en undersøgelse fra 2019, at der er lang vej igen, hvis trans- og homofobi skal kommes til livs. Undersøgelsen viser nemlig, at knapt halvdelen af danskere benytter sig af nedsættende homofobiske ord som svans, bøsserøv, betonlebbe og lignende. Og mange tænker slet ikke over, at det påvirker trivslen hos LGBT+ personer, hvordan der tales til og om dem.
Og ser man på danskernes holdning til homofobi, peger tallene også tydeligt på, at en stor gruppe danskere har et markant andet syn på LGBT+ personer end på heteroseksuelle.
Ifølge Gallup for Sex & Samfund, foretrak 10 procent af danskerne i 2018, at homoseksuelle ikke viste deres kærlighed offentligt. 20 procent mente ikke, at det var okay for drenge at gå i kjole. 11 procent mente ikke, at homoseksuelle skulle kunne blive gift i folkekirken. 25 procent mente, at det gav et barn dårligere muligheder at vokse op med to forældre af samme køn, og 18 procent at homoseksuelle ikke skulle kunne adoptere på lige fod med heteroseksuelle. Slutteligt mente 34 procent ikke, at transkønnede skulle kunne blive opereret på det offentliges regning.
Fordomme og måden vi taler og handler i det offentlige rum, påvirker trivslen. Det ses tydeligt i tallene, hvor LGBT+ personer tager mange negative førstepladser. Og det er ikke godt nok.
– Mange LGBT+ personer påvirkes i dén grad af måden, der tales om og til dem på. Derudover rammer fordomme om køn og seksualitet alle mennesker, og det skal vi lave om, siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard.
Forrige artikelRusland klar med Covid-19 vaccine – men er den sikker?
Næste artikelUnge med ondt i livet