Nyheder

Forebyg kræsenhed – giv dit barn maser af smagsindtryk

23. marts 2007

Børn er født med forkærlighed for den søde og fede smag, mens bitre og sure smagspræferencer tillæres gennem livet. Forkærligheden for den søde og fede smag hos nyfødte er med til at sikre, at børn kan lide modermælken.

Moderens spisevaner påvirker fostretDyreforsøg har vist, at moderens fødeindtag påvirker ungernes smagspræferencer. Forskere mener, at samme tendens gælder for os mennesker. Allerede i sjette måned er et fosters smags- og lugtesans veludviklet. Netop derfor er det vigtigt såvel under graviditeten som efterfølgende at spise varieret, idet smagsstoffer fra moderens mad overføres til fostervandet, og på den måde kan fosteret “smage moderens mad”. En smagspræference dannes ved at barnet bliver introduceret til en madvare flere gange. Det kan dog tage otte til ti gange for et barn at udvikle en præference, og det kræver derfor tålmodighed når små børn skal lære at spise nye madvarer – især hvis de er sure eller bitre. Spis sammenBørn lærer tidligt af moderens madvaner, og imiterer forældre, søskende og kammeraters spiseadfærd. Netop derfor er det væsentligt, at spise sammen med børnene, som på den måde bliver inspireret til at prøve nye fødevarer, smage mv. KræsenhedMange forældre oplever, at deres børn ved 2 års alderen bliver mere selektive i hvad de vil spise. Netop derfor er det vigtigt, at forældre forsøger at give deres børn så mange forskellige smagsoplevelser som muligt inden 2 års alderen for at minimere kræsenhed. Oplever du at dit barn er kræsen kan du fx:– Undgå søde mellemmåltider kort før middag (kiks, saft mv.). Hvis dit barn ikke kan vente tilbyd en tallerken med udskåret frugt og grønt. – Forsøg at bibeholde den gode atmosfære under maden. – Hav fx et par favoritter på menuen hver uge, som du ved dit barn kan lide. – Lad selv dit barn vælge blandt de sunde madvarer, og bliv ved at tilbyde madvaren, selvom barnet har afvist den èn gang, men tving ikke barnet til at smage. – Hav gerne forskellige typer af grønsager i små skåle til aftensmaden – det er vigtigt for mindre børn at kunne overskue og kontrollere måltidssituationen. – Tag gerne dit barn med i køkkenet. Børn er mere åbne over for ny mad, hvis de selv har været med til at lave den. – Spar på det søde og lov aldrig slik, kager og dessert som belønning for at spise middagsmaden. Kilde: www.altomkost.dk

Forrige artikelVi slipper fortsat for transfedtsyrer

Næste artikelMadlavning og allergi