Nyheder

Forebyg parfumeallergi: 4 gode råd 

Parfumeallergi er et stigende problem, og hvis du har teenagere i husstanden, er der god grund til en forebyggende indsats.

Foto: Shutterstock
16. februar 2023

Parfumeallergi er et stigende problem, og hvis du har teenagere i husstanden, er der god grund til en forebyggende indsats. 

Det kan godt være genstand for morskab, men det er potentielt ret alvorligt: Når unge bruger så meget parfume, at det næsten er svært at få vejret i deres nærhed. Når en eau de parfum bliver anvendt som en deodorant, eller når badeværelset lugter som en kemifabrik.  

De unges møde med parfume er som med alt andet nyt, der skal prøves i den alder: Lidt famlende og usikkert. Som Bambi på glatis.  

Parfumeallergi er udbredt

Men brugen af parfume i ungdommen kan have nogle konsekvenser, der følger med hele livet. Ca. 2 pct. af de unge mellem 12 og 16 er i dag allergiske over for parfumestoffer, mens tallet ligger på 4 pct. for hele befolkningen.      

Svær parfumeallergi kan godt være hæmmende, hvis du f.eks. skal overnatte på et hotel, og sengetøjet er vasket i vaskemiddel med parfume. Eller hvis du blot er tæt på et menneske, der bruger lidt rigeligt parfume. 

Derfor er der god grund til at forebygge parfumeallergi hos din teenager.  

– Det vigtigste er, at man som forældre gør en indsats for at forklare sine unge, hvorfor det er en god idé at begrænse brugen af parfume. De skal vide, hvilken risiko de udsætter sig selv for, når de putter parfume på huden. Det er ikke sikkert, at man kan få alle teenagere til at ændre adfærd. Men jeg tror på, at den viden, de får, om ikke andet har indflydelse på de valg, de træffer senere i livet, siger rådgivningschef hos Astma Allergi Danmark, Bettina Hjort, til Samvirke.  

Vi har sammenfattet fire gode råd: 

1: Tal om parfumeallergi 

Interesser dig for, hvad din teenager bruger af parfume. Forklar risikoen ved parfumeallergi og se, om der er nogle måder, forbruget kan begrænses. Det kan også være en god idé, at teenageren forstår, at parfumelugt ikke er lig med ren lugt – parfume kan også være camouflage for ringe hygiejne. 

2: Kig på sæben og brug apps 

Både Astma-Allergi Danmark og Forbrugerrådet TÆNK har udviklet apps, der sladrer om potentielt skadelige stoffer i sæben, hårvoksen, deodoranten og øvrige hudplejeprodukter fra supermarkedet. Tag din teenager med hen til hylden med disse og test nogle stykker på mobilen. På den måde giver du ham/hende redskaberne til at vælge parfumen fra. Vær opmærksom på, at det ikke kun er parfume, der kan give hudallergi. Det er der også mange andre stoffer, der kan, f.eks. skumdannere og blødgørere. 

3: Et kompromis er bedre end at være mod parfume 

Tal med din teenager om muligheder, der kan begrænse hudens kontakt med parfume. Parfumen kan f.eks. fint komme på tøjet i stedet for huden. Vælg hellere parfumen til i produkter som sæbe og shampoo, der bliver skyllet af igen – og undgå parfumen i bodylotion, creme og roll-on deodorant, som bliver siddende på huden. 

4: Skab et parfumefrit hjem 

Er der parfume i dit vaskemiddel? Det behøver der ikke være. Tøjet er ikke mere rent, fordi det dufter af en blomstereng. Du behøver heller ikke parfume i sulfosæben, for tallerkenerne er heller ikke mere rene, fordi de dufter af roser.  

Luftfriskeren på toilettet kan måske også erstattes af en vane med at åbne vinduet, når stanken er lidt stram? 

Det kan kræve tilvænning, hvis du er vant til parfumelugten overalt. Men det gør det nemmere at overbevise teenageren om, at parfumekemi ikke er det bedste at putte på huden.  

Kilde: Samvirke  

Forrige artikelKaffe med mælk kan reducere inflammation

Næste artikelStyrk huden med collagen

Thomas la Cour

Journalist