Risikoen for tyktarmskræft hænger direkte sammen med, hvor mange grøntsager man spiser.
Det er konklusionen i en stor europæiske undersøgelse (EPIC), hvor omkring 500.000 personer er blevet interviewet om deres kost, ryge og livsstilsvaner. Herefter er de blevet fulgt i gennemsnitligt 8,5 år.
Beviser effekten Faktisk er riskoen for kræft i tyktamren 15 procent mindre blandt personer, der spiser de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen eller mere, sammenlignet med dem, som kun spiser 200 gram eller derunder.
»Der har været en stor diskussion, om frugt og grønt overhovedet har en effekt, og tidligere undersøgelser har vist lidt af hvert. Men det her er et meget stort studie, og det viser en lille effekt for især tyktarmskræft«, siger Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
Virker kun på ikke-rygere Dog virker frugt og grønt virker kun forebyggende på tarmkræft.
Både hvad angår tyk- og endetarmskræft viser en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, at rygning modvirker de gode egenskaber ved frugt og grønt.
Kilde: politiken.dk
(Oprettet 18. maj 2009)