Forebyggelse og behandling af depression

19. maj 2009

Enhver, der har haft en depression eller oplevet en deprimeret person, vil være nervøs for tilbagefald eller for selv at få en depression.

Carsten Vagn-Hansen Læge, sundhedskonsulent

Nogen tager derfor forebyggende behandling med antidepressive midler i årevis, og må så lide under de bivirkninger, en sådan behandling medfører. Fx en ændring af personligheden fra at kunne være jublende glad, afvekslende med perioder med dårlig humør eller nedture, noget der er helt naturligt for alle, til at blive affladet i sin personlighed, så man hverken er ked af det eller særlig glad.

Depression er desværre en hyppig lidelse, og hos mange er den tilbagevendende. Der er en ret udpræget arvelig tendens, men der er mange andre ting, der kan være med til at udløse depressioner. Blandt andet for store belastninger i forhold til den psykiske bærekraft, fx et tab af et barn, eller at man føler sig tynget af stress og ansvar på jobbet uden at være klædt ordentligt på til at klare det. Hos kvinder har hormonbalancen helt sikkert også en indflydelse, ikke mindst for depressioner efter fødslen.

Det har også vist sig at klinisk eller subklinisk hypothyroidisme (for lavt stofskifte) er involveret i depression. Stort set alle patienter, der er behandlingsresistente med konventionelle medicinske tiltag, lider af en eller anden grad af hypothyroidisme. I de interventionsstudier der er lavet, kunne eliminere denne behandlingsresistens, i de tilfælde hvor man var i stand til at reetablere normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Her spiller mineralet Selen en rolle, fordi at en funktionel mangel på Selen vil hæmme omdannelsen af stofskiftehormonet T4 til den aktive T3 form. Mange med subklinisk hypothyroidisme har lige præcis en forhøjet T4:T3 ratio.

Der er ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem depressioner og en nedsat mængde af forskellige budbringer- eller signalstoffer i hjernen og nervesystemet, først og fremmest serotonin og noradrenalin. Produktionen af disse stoffer er blandt andet afhængig af kostens indhold af forskellige næringsstoffer og vitaminer.

Serotonin

Serotonin bliver i kroppen fortrinsvis produceret ud fra den livsvigtige aminosyre tryptofan, der findes i æggehvidestoffer, fx kød, og ved dårlig appetit kan man fx tage tilskud af Protabs, der indeholder alle de livsvigtige aminosyrer. Serotonin findes også i fødemidler som ananas, avocado, bananer, skimmelost, kiwifrugter, blommer, tomater og valnødder. Noni-juice indeholder også serotonin og dets forstadier.

Nedbrydningen af tryptofan, og dermed den mængde, der er til rådighed i kroppen til dannelse af serotonin, kan nedsættes ved brug af det tibetanske urtepræparat Padma 28. Et østrigsk forsøg har tydeligt vist dette (Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin 16, 360-362 2004).

Et naturligt forstadium til tryptofan er Zenbev, som sikrer en tilstrækkelig tilførsel af tryptofan og dermed råstoffet til dannelsen af serotonin.

Aminosyren 5 hydroxytryptofan – 5-HTP – der er forstadiet til serotonin, har ved undersøgelser vist sig at virke mindst lige så godt som antidepressiv medicin, fx fluoxetin eller de ældre midler mod depression, og 5-HTP har så godt som ingen bivirkninger. Dosis af 5-HTP er 100 mg tre gange dagligt. Vitaminerne B3, B6 og folinsyre hjælper 5-HTP til at blive omdannet til serotonin, så det er godt med et tilskud af B-vitaminer. Der kan hos 5% optræde lidt kvalme den første tid, hvilket skyldes serotoninets påvirkning af tarmene.

Det andet vigtige budbringerstof, der også har indflydelse på humøret, er noradrenalin, der dannes ud fra L-fenylalanin, en anden livsvigtig aminosyre. Den bliver ved hjælp af B6-vitamin omdannet til fenyletylamin, der findes i chokolade, så det at spise chokolade kan også modvirke depressioner. B-vitaminet folinsyre har også en indflydelse på tendensen til depression.

Lys

Lys er meget vigtigt i forebyggelsen af depressioner. Man bør være ude i stærkt dagslys mindst en time hver dag, helst så tidligt på dagen som muligt. Om vinteren kan man tage lyset fra en lyslampe eller lyspære med lys af dagslyskvalitet. Kan købes hos Matas eller i en helsekostforretning (fra firmaet BioVita). Man kan også købe eller leje en lille lysvæg, fx fra fírmaet Day-Lite. tlf. 8660 0023.

I køkken eller arbejdsværelse kan man bruge lysstofrør med dagslyskvalitet.

80 procent af vinterdepressioner kan forebygges med lysbehandling.

Vitaminer og mineraler

Tilskud af selen kan have en positiv indflydelse på depression, især hvis man mangler det.

Det sunde fedt, olivenolie og især hørfrøolie og fiskeolie har også en antidepressiv virkning (og anti-manisk). Det vil dog nok være svært at spise sig ud af en depression, men at spise det rigtige kan i hvert fald støtte den øvrige behandling.

Vitaminerne folinsyre og B12 er også vigtige i forebyggelsen af depressioner.

Koffein

Koffein i moderat mængde (kaffe) kan modvirker depression. Men i større mængder kan koffein fremkalde eller forværre depression. Store mængder cola giver det samme problem.

Mennesker med depression kan have svært ved at omsætte sukker, som de ofte spiser meget af, det det lindrer deres symptomer. Det skader kroppen og hjernen og sløver. Et tilskud af krom kan regulere blodsukkeret og dæmpe trangen til sødt. Desuden tilrådes en kost med kun lidt sukker (intet hvidt sukker, kun økologisk, brunt rørsukker), og at undgå slik, hvidt brød og kager. Så hellere chokolade (mørk), der indeholder stoffer, de rkan modvirke depression..

Motion

Motion har en betydelig effekt på depression, så jeg kan anbefale en god, lang gåtur, anden daglig motion og sport, gerne sammen med familien eller andre. Når man rører sig meget, dannes der mere af stoffet fenyletylamin, der som nævnt også findes i chokolade. Nervesystemet ser ud til at mangle dette stof under en depression. Man kan måle stoffet i urinen som fenylacetat. Serotonin måler man normalt ikke i forhold til depression, da langt det meste serotonin omsættes i mave-tarmkanalen, men man kan måle det i urinen. Det samme gælder for noradrenalin.

M.h.t. motion mod depression, så er et struktureret motionsprogram med minimum 3 ganges intensiv aktivitet af min. 30 minutters aktivitet ugentligt mere effektivt end medikamenter såvel som psykoterapi, samtaleterapi og kognitiv terapi. Det allerbedste er at gå lange ture ude i naturen sammen med et menneske, man er tryg ved.


The Best Kept Secret For Treating Depression Almost 19 million Americans are thought to suffer from depressive disorders. Not to mention only 23 percent of individuals with clinical depression seek treatment, only 10 percent of which receive adequate care. However, researchers may have discovered a new “drug” for depression most anyone can take advantage of and utilize: Exercise.

In a study, which involved 80 adults aged 20 to 45 years who were diagnosed with mild to moderate depression, researchers looked at exercise alone to treat the condition and found: Depressive symptoms were cut almost in half in those individuals who participated in 30-minute aerobic exercise sessions, three to five times a week after 12 weeks Those who exercised with low-intensity for three and five days a week showed a 30 percent reduction in symptoms.

Participants who did stretching flexibility exercises 15 to 20 minutes three days a week averaged a 29 percent decline.

The results of this study are similar to that of other studies, which involved patients with mild or moderate depression being treated with antidepressants or cognitive therapy — proving patients need not rely on drugs to treat depression.

American Journal of Preventive Medicine January 2005;28(1):1-8 (Free Full-Text Article) Medical News Today January 24, 2005.


Medicin Man råder i dag ikke sjældent mennesker, der har haft en depression, til at tage en mindre forebyggende dosis antidepressiv medicin i symptomfrie perioder. Det er slet ikke dårligt, da nogen på den måde kan holdes frie for depressive symptomer. Det kan i nogen grad sammenlignes med at give insulin til sukkersyge. Men har der været en anden årsag end arvelig tilbøjelighed til depressionen, bør man forsøge at forebygge nye depressioner på anden måde end ved hjælp af lægemidler. Men hvis man ikke bryder sig om at blive afhængig af lægemidler mod depression, og det er der meget, der tyder på, at man kan blive af især ”lykkepillerne”, og der er mange andre muligheder, som er nævnt her, så kan det være værd at prøve disse først.

Får man brug for medicin, ville jeg anbefale hyperikum – prikbladet perikum, der har vist sig at have en lige så god effekt som lægemidler mod depression, men med langt færre bivirkninger. Hyperikum, der er i håndkøb, kan dog påvirke anden medicins omsætning i kroppen, så får man det, er det klogt at snakke med lægen om det.

Samtaler

Samtaler med en psykolog har også vist sig at have en effekt på depression, der kan sammenlignes med effekten af lægemidler. Det er under alle omstændigheder vigtigt at snakke med nogen, der har forstand på depressioner, når man er deprimeret. I de svære tilfælde kan der udvikle sig selvmordstanker.

Psykologbehandling har vist sig at nedsætte risikoen for tilbagefald af depression.

Læs også min bog ”Depressioner. Naturlig behandling” (forlaget Hovedland 2006).

Forrige artikelAlternativer til antibiotika

Næste artikelLovlig doping

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.