Krop

Forebyggende fiskeolie

7. juni 2016

De essentielle omega 3-fedtsyrer fra fisk er uhyre vigtige – ikke mindst for kvinder i den fertile alder og særligt for gravide, der ved hjælp af næringen skal give babyen de bedste betingelser. Forskning slår fast, at fiskeolie kan medvirke til at forebygge sygdom hos barnet.

Der er noget trist i, at gravide frarådes at spise for store mængder fisk på grund af kviksølv, for oprindeligt er fisk noget af det mest optimale, når små nye hjerner og kroppe skal dannes. Vi har alle godt af et højere indtag, end vi gennemsnitligt får, af de essentielle fedtsyrer – især omega 3 – som vi optager bedre fra fisk end fra vegetabilske produkter.

Men vi ved også, at fisk – og især de store rovfisk – indeholder meget kviksølv, som desværre kan påvirke fostrets hjerne negativt. Derfor er det kun fornuftigt at udvise forsigtighed, når det kommer til graviditet og indtaget af fisk.

Heldigvis findes der alternativer. Fiskeolie fås nemlig i oprenset tilstand, hvor tungmetallerne blandt andet er renset fra, så gravide roligt og med god samvittighed kan supplere deres indtag af de sunde fedtsyrer.

Forskning i allergi og fiskeolie

At omega 3-fedtsyrer er vigtige for udviklingen af barnets hjerne – også mens moderen ammer – er en ting. Men at det ligefrem kan forebygge sygdom, er en anden interessant opdagelse, som svensk forskning har afsløret.

I et prisbelønnet studie undersøgte læge Catrin Furuhjelm og kolleger på Linkjøbing sygehus i Sverige en tidligere antagelse om, at fiskeolie i graviditeten og barnets første leveår kunne have effekt mod allergisk sensibilisering og sygdom.

145 kvinder med allergi i familien deltog i studiet og fik fra graviditetens 25. uge tilskud af fiskeolie i form af Bio-Marin fra Pharma Nord eller tilsvarende placebokapsler med sojaolie. Grupperne var tilfældig udvalgt og det var et dobbeltblind studie, hvilket vil sige, at hverken læger eller deltagere vidste, hvem der fik hvad. Deltagerne fik i alt ni kapsler dagligt, hvilket svarer til en forholdsvis høj mængde – ca. 3 gram – omega 3-fedtsyrer.

I gennemsnit fik deltagerne tilskuddet indtil tre-fire måneder efter fødslen, mens børnene fik brystmælk.

Statistisk sikker forskel

Børnene blev undersøgt ved hjælp af antistof-analyser og prik-tests – i første omgang indtil de var et år gamle. Senere blev der fulgt op ved 2 års-alderen. Af fødevareallergi reagerede en ud af de 52, der havde været i fiskeoliegruppen, mens ti ud af 65 fra placebogruppen havde fået en fødevareallergi.

Tilsvarende havde fire ud af 52 i fiskeoliegruppen udviklet allergisk eksem, mens hele 15 ud af 65 i placebogruppen blev ramt af denne allergiske reaktion.

Forskellen var stor nok til at fastslå, at der var en statistisk sikker forskel på fiskeoliegruppen og placebogruppen. Forskerne kunne altså fastslå at omega 3-fedtsyrerne i Bio-Marin havde en forebyggende virkning på udviklingen af disse former for allergi.

Hvorvidt omega 3-fedtsyrer har en effekt mod andre former for allergi var gruppen af forsøgsdeltagere dog for lille til at fastslå, men da de to nævnte former er de mest udbredte i barnets to første leveår, er der alligevel vundet en del ved denne viden.

Da børnene blev undersøgt igen ved 2 års-alderen holdt effekten stadig ved.

Ligeså effektivt som fisk på menuen

Forskerne konkluderede efter dette studie, at fiskeolie hjalp børnenes immunforsvar med at blive afbalanceret. Tidligere i undersøgelsen havde forskerne observeret, at fiskeolien havde en inflammationsdæmpende effekt på de kvinder, der fik tilskuddet. Og det er højst sandsynligt disse anti-inflammatoriske egenskaber, der har en gunstig virkning på immunforsvaret hos både mor og barn.

Men kan det nu passe, at fiskeolie kan gøre det ud for rigtig fisk på menuen?

Ja, mener finske forskere, der har undersøgt virkningen af fiskeolie versus delkomponenter af fiskeolie eller fisk til måltider. De inddelte en raske unge mænd i tre grupper, som enten fik Bio-Marin, kapsler med DHA (en af de to aktive komponenter i omega 3-fedtsyrer) eller et fiskemåltid fem gange om ugen.

Efter fire, ni og 14 uger målte forskerne deltagernes indhold af triglycerid i blodet (den del af kolesterolet vi ikke vil have for meget af, og som omega 3 er kendt for at have sin hjertegavnlige virkning ved at sænke). Resultatet viste, at der faktisk var næsten lige stor virkning, om deltagerne havde taget fiskeolie eller spist fisk fem gange ugentligt, mens DHA-gruppen havde en knap så god virkning på sænkningen af triglycerid i blodet.

Resultatet hænger meget godt sammen med formodningen om, at det netop er samspillet med EPA og DHA i omega 3-fedtsyrer, der giver den positive virkning på forhøjede triglycerin-niveauer.

I Bio-Marin Plus er omega 3-fedtsyrerne oven i købet i deres frie form, hvilket betyder, at de ikke skal nedbrydes i fordøjelsen, men kan optages direkte i organismen. Det giver hurtigere optagelse og mindre spild.

Mindre gråd med B12-vitamin

En anden speciel ting ved lige Bio-Marin Plus er, at den indeholder vitaminet B12 og folsyre (som mange gravide nok kender til, da det er vigtigt i de første måneder af graviditeten). B12-vitaminet har dog vist sig at have en ekstra god virkning sammen med fiskeolie, da det åbenbart fremmer fiskeoliens gavnlige virkninger.

En hollandsk undersøgelse har faktisk vist, at gravide med højst indhold af B12-vitaminet i blodet fik babyer, der græd mindre og havde bedre udviklede hjerner.

B12-vitaminet er også lidt under pres i en graviditet, da man fraråder indtag af skaldyr, lever, rå æg og skimmelost, der normalt er rige på netop B12, men som af andre grunde har uhensigtsmæssige risici ved en graviditet.

I den hollandske undersøgelse blev 3000 kvinder undersøgt, og de der havde højest indhold i blodet af B12 under graviditeten, havde op til otte gange større chance for at undgå enerverende barnegråd sammenlignet med kvinder, der havde det laveste indhold af vitaminet i blodet.

Søvnevnen forringet ved B12-mangel

Vi ved, at fiskeolie spiller en rolle for udviklingen af hjernen og synsevnen hos det ufødte barn, og at omega 3-fedtsyrerne kan reducere risikoen for tidlig fødsel. B12-vitaminet har en positiv indflydelse på vores udvikling af nervesystemet, og det kan være forklaringen på, at mangel kan føre til grådproblemer i barnets første levetid.

De hollandske forskere forklarede, at lave værdier af B12-vitamin kan resultere i, at nervesystemet ikke blev fuldt udviklet, og at det kan medføre, at hjernen ikke udskiller nok af det søvnregulerende hormon melatonin. Mangel på B12 kan også mindske hjernens dannelse af myelin, som beskytter nervecellerne. Det hele med søvnmangel og en masse gråd til følge.

Så selv uden allergi i familien er der altså gode grunde til at få fyldt fiskeolie og B12-vitamin på under graviditeten – hverken forældre eller børn trives nemlig med søvnmangel!

__________

En fiskeolie, der optages let

Bio-Marin Plus er den eneste fiskeolie på markedet med frie fedtsyrer, og hvor glyceroldelen er spaltet af, da den ingen betydning har. Det har gjort det muligt at skabe et produkt, som dels kan koncentreres mere – med bedre plads er indholdet af omega 3 helt oppe på 65 pct. af produktet, og som er lettere at optage.

Spaltningen har flere fordele: Fiskeolien kan optages af folk, der ikke selv kan spalte fedtsyrerne, den er lettere at rense op, så olien er helt ren, og så fylder produktet mindre i forhold til aktivt indhold.

Spaltningen betyder dog, at kapslerne skal sluges helt og ikke kan tygges eller tømmes som kapsler med almindelig fiskeolie.

Indholdet af omega 3-fedtsyrer er suppleret med folsyre og B12-vitamin for ekstra god effekt.

__________

Fiskeolie kan forebygge menstruationssmerter

Bio-Marin Plus kombinerer fiskeolie med B-vitaminerne B12 og Folinsyre, som har vist sig at kunne forebygge menstruationssmerter. Uanset om man ønsker at være gravid eller ej, er gener ved menstruationen ekstra ubehagelige, når de udvikler sig til smerter, irritation og depression.

Danske forskere fra Aarhus Universitet har afprøvet omega 3-fedtsyrerne sammen med B12-vitaminet og observeret, hvad det gjorde for en gruppe menstruationsplagede, men ellers raske yngre kvinder. Tilbagemeldingerne var yderst positive. Bio-Marin Plus har en dæmpende virkning på smerter, oppustethed, irritation, depression og angst, hvilket normalt kan gøre tilværelsen lettere utålelig op til menstruationen.

Man ved, at omega 3-fedtsyrer har en indvirkning på prostaglandinerne, som er naturlige hormonlignende stoffer i kroppen, der bl.a. regulerer smertetilstande. Gigtmedicin hæmmer disse prostaglandiner, og det er derfor, at nogle læger udskriver gigtmedicin til kvinder, der er hårdt plaget af menstruationssmerter. Omega 3-fedtsyrer har en lignende hæmmende virkning – bare på en naturlig og mere skånsom måde.

Indholdet af B12-vitamin får ifølge den danske forskning den smertereducerende virkning til at stige med 50 pct. i forhold til fiskeolie uden vitaminet. Man ved dog endnu ikke, hvorfor vitaminet har denne effekt.

Forrige artikelMotion: Mave ingen hindring

Næste artikelDet slidte tøj kan også genbruges