Nyheder

Forkæler børnebørn til overvægt

24. februar 2010

Der er ikke noget bedre end bedsteforældre, der står klar til at passe ungerne. Men sker det for tit, stiger børnenes risiko for overvægt.

Når rollerne som forældre byttes ud med rollerne som bedsteforældre bliver hyggen lige stor nok. En britisk undersøgelse viser ifølge 24 timer, at børns risiko for overvægt stiger med hele 34 pct., hvis de dagligt er i bedsteforældrene varetægt.
Det er det dog de færreste børn, der er i Danmark, men selv ved mindre regelmæssigt samvær, vokser risikoen for overvægt. Hvis børn jævnligt passes af bedsteforældrene, har de en 15 pct. større risiko, viser undersøgelsen.

Bedsteforældre forkæler

Forskerne har en klar teori om, hvorfor børnene tager på af samværet: Der står hygge og usunde ting på menuen, og i Storbritannien er fjernsynet en stor del af det hyggelige samvær.
Eksperter herhjemme mener, at danske bedsteforældre generelt lever et sundere liv med mere aktivitet, men lektor og ekspert i børneernæring Christian Mølgaard fra Københavns Universitet opfordrer alligevel forældrene til at lave aftaler om kost med bedsteforældrene.
– Det gør ikke nogen skade, hvis det bare er en gang imellem, at der kommer slik og kage på bordet, når bedsteforældrene passer børnene. Men bliver det et par gange om ugen eller mere, er det misforstået godhed over for børnebørnene, siger han til 24timer.

Konflikt mellem forældre og bedsteforældre

Konflikter omkring kost og forkælelse er langt fra et ukendt problem for Ældre Sagen Her opfordrer man bedsteforældrene til at acceptere forældrenes valg omkring kost til børnebørnene.
Konsulent Margrethe Kähler mener, at en sund livsstil generelt ligger mange danske bedsteforældre meget på sinde.
– Men der er også nogle grupper, hvor livsstilen er mere traditionel, og hvor kage og fed mad er en del af det at forkæle sig selv og andre, siger hun.

Forkæler sig til skænderi

Sundhedsplejerske og konfliktmægler Marion Thorning har ofte mæglet i konflikter, hvor skænderierne mellem genrationerne har handlet om opdragelse og forkælelse af børnene.
– Bedsteforældrene vil gerne gøre det så godt, så godt. De føler sig vellykkede, når børnebørnene er glade, og børnebørnene bliver glade for slik, siger hun.
Hun påpeger, at forældrene ofte føler sig klemt, hvis de kæmper for at give børnene en sund livsstil, og derfor altid bliver de sure, der siger nej, mens bedsteforældrene bliver de søde med alt deres slik og kage.
Opfordringen lyder fra både Ældre Sagen og sundhedsplejersken, at der skal helt klare aftaler på bordet omkring, hvad børnene må spise, og hvad de ikke skal have.
Kilde: 24timer
(Oprettet den 25. februar 2010)

Forrige artikelHver alder sin træning

Næste artikelPæreformet eller æbleformet – det er lige skidt