Nyheder

Forkert at spise fiskeolie?

21. juni 2012

Overskrifter har endnu en gang – sensationelt og useriøst – skabt forvirring om kosttilskud. Denne gang er det fiskeolie med omega-3 fedtsyren, der må stå for skud. Så har du spildt dine penge, eller skal vi igen tage meldingerne med et gran salt?

Myndigheder, læger og forskere har i mange år anbefalet os at spise masser af fed fisk, så vi kan få glæde af blandt andet omega 3-fedtsyren. Undersøgelser har gennem årene vist, at der er mange gode grunde til at få omega 3-fedtsyren, og hvis man af forskellige grunde ikke får fisk nok, så kan et tilskud være på sin plads.

Men nu langer forskere i to nye undersøgelser ud efter fiskeolien, og som det ofte er tilfældet, får de lov at stå uimodsagt i forskellige artikler.

 

Fiskeolie afprøvet på diabetikere

Den ene af undersøgelserne – kaldet ORIGIN – er foretaget med deltagere, som havde diabetes, som har en øget risiko for hjertesygdom. Som bekendt lider diabetikere af et højt niveau af blodsukker, nedsat glucosetolerance og har ofte følger af sygdommen, som betyder, at de er mere trætte, har et dårligere immunforsvar, højt blodtryk og unormal blodstørkning.

En del af disse faktorer kan have forhindret, at fiskeolien havde den effekt på nedsat hjertedød, som forventet ved andre risikogrupper, som f.ek.s tidligere blodprop-patienter.

I studiet så man faktisk et et signifikant nedsat triglycerid-niveau, som ofte udmønter sig i nedsat dødelighed. Deltagerne oplevede da også en meget lille nedsat dødelighed hos de, der fik omega 3-tilskud, men altså ikke nok til, at professor Lars Rydén fra Karolinska Institutet i Sverige afholdt sig fra at udtale, at Omega 3-fedtsyrerne ingen som helst effekt havde på dødeligheden blandt patienter med hjertekar-sygdomme til aftonbladet.se. Historien blev senere citeret af bl.a. BT herhjemme.

Alligevel kan man undre sig over, at at en professor udtaler sig så bombastisk efter et forsøg på så hårdt ramt en patientgruppe efter kun seks måneders indtag af fiskeolie. Samtidig kan man undre sig over, at forskerne har brugt en meget lille dosis 900 mg omega 3 i form af etyl estre, som andre undersøgelser har indikeret ikke optages alt for godt.

Det er også værd at bemærke at placebogruppen fik olivenolie, der som bekendt i sig selv har positiv effekt på hjertet. Så man har i princippet givet begge grupper en slags virksomt stof.

 

Margarine med omega 3

De engelske forskere fra London School of Hygiene and Tropical Medicine blev samtidig citeret i denne uge af danske medier for at afvise at omega 3 har positiv indflydelse på hjernecellerne, når det kom til f.eks. at forebygge demens. Her havde man kigget på undersøgelser, hvor deltagerne over 60 år havde taget omega 3 gennem seks til 40 måneder. De havde indtaget omega 3-fedtsyrer fra margarine, hvilket vel i sig selv gør det svært at diskvalificere fiskeolie.

Her indrømmede foskerne dog selv, at studiet var meget kortvarigt, når det kommer til at måle nedbrydningen af kognitive evner. Faktisk var det meget små kognitive tab deltagerne – placebo eller ej – havde oplevet, og det er derfor uhyre svært at sige noget om, hvad der vil ske med tiden, når deltagernes kognitive evner svigter mere med alderen.

 

Gode grunde til at tage fiskeolie

Selvom mange elsker fisk, er der også folk, der afholder sig fra spisen – enten fordi de ikke bryder sig om smagen, ikke husker at få det lavet eller hvis de er gravide. Der er nemlig så mange tungmetaller i visse fisk, at gravide bliver rådet til at holde igen med indtaget.

Fiskeolie kan til gengæld være renset for tungmetaller og pesticider, og undersøgelser har f.eks. vist, at et tilskud på 2,5 g. omega 3 i form af fiskeolie, der er let for kroppen at optage, kan nedsætte allergi og eksem hos barnet væsentligt helt op til 2 års alderen.

Pt. arbejder EU kommisionens ekspertpanel EFSA med at gennemgå litteraturen med henblik på at finde ud af, hvad f.eks. EPA/DHA fra omega 3 i fiskeolie skal have lov til at “prale” af – de såkaldte claims, som producenter af bl.a. kosttilskud fremover vil kunne sætte på deres produkter. På trods af, at EFSA er kendt for at være et konservativt organ, er eksperterne nået frem til at:

EPA/DHA bidrager til normal hjertefunktion

DHA bidrager til opretholdelse af normal funktion af hjernen
– normal synsfunktion
– normal udvikling synsudvikling hos børn op til 12 måneder

DHA indtag hos moderen bidrager til normal udvikling af øjet hos fostre og børn, der ammes og en normal udvikling af hjernen.                   

 

Andre interesser med forskningen?

Det er ikke en ukendt sag, at journalister og skribenter ukritisk tager forskning og publicerer under bombastiske overskrifter som i denne sag. Rigtig mange undersøgelser har vist gode resultater i fiskeoliens favør – lige fra lette depressioner, hyperaktivitet, nedsat inflammationstilstand og ikke mindst allergier – alt sammen noget, der gavner både hjerne og hjerte. Bare mængden af undersøgelser burde få os til være kritiske overfor en enkelt eller to undersøgelser, der pludselig viser det modsatte.

Det er tankevækkende, at forskerne i ORIGIN-studiet alle har modtaget honorarer eller støtte på et tidspunkt fra en producent af et anti-koagulantmiddel – altså medicin, der virker blodfortyndende. En egenskab fiskeolie i øvrigt også har.

Professor Lars Rydén vil i følge aftonbladet da heller ikke afskrive fede fisk, som han fortsat mener, at vi bør spise tre gange om ugen – da de indeholder omega 3.

 

 

Kilder: lshtm.ac.uk

nejm.org

Lee et al, A-8109

Furuhjelm C, Warstedt K, Fagera°s M, Fälth-Magnusson K, Larsson J, Fredriksson M, Duchén K. Allergic disease in infants up to 2 yr of age in
relation to plasma omega-3 fatty acids and maternal fish oil supplementation in pregnancy and lactation. Pediatric Allergy and Immunology 201

bt.dk

aftonbladet.se

Forrige artikelGojibær – Kinas røde diamanter og superfood

Næste artikelInkabær – et berejst bær med mange navne