Krop

Forkølelse kan begrænses!

21. november 2016

Mørket har igen sænket sig, og ind imellem kan man som forældre føle, at det eneste, der lyser op, er 11-tallerne under børnenes næser. Og ja, 11-tallerne er der oftere end hos voksne, og ja, de smitter, og ja, der kan gøres noget ved det!

At være forælder til et vuggestue- eller børnehavebarn kan om vinteren føles som en lang ørkenvandring gennem snotklude og barns første sygedag. For ikke at nævne de gange, hvor man selv mærker næsen kilde og halsen kradse.

Undersøgelser viser da også, at førskolebørn får op til 12 forkølelser om året – og det er mere end dobbelt så mange, som de fleste voksne døjer med. Så der er ikke noget at sige til, at vi som forældre nogle gange kan føle, at den ene forkølelse tager over for den næste.

Men selvom mange børn leger uanfægtet videre med 11-tallerne dinglende, så er smittefaren stor – også for forældrene, og vi klarer sjældent infektioner i lige så upåvirket stil.

 

Børn smitter børn

Det er ikke mærkeligt, at førskolebørn hver vinter samler den ene infektion op efter den anden. Fra naturens side er deres immunforsvar langt fra ligeså udviklet som de voksnes – de har selvfølgelig ikke været udsat for nær så mange sygdomsfremkaldende vira og bakterier, som vi andre, og derfor vil deres forsvar være mindre.

Samtidigt er mange af børnene samlet mange på et sted. Og selv med god håndhygiejne i institutionerne kæmper mange imod infektionerne forgæves. Børnene spiser sammen, leger sammen, putter de samme ting i munden, de går på toilettet sammen og uddeler måske også kram og kys til deres bedste legekammerater. Så selv om forældrene kunne ønske sig en mere steril hverdag, er der heldigvis også mange fordele ved at dele hverdagen med andre.

 

Populær plante nu til børn

Men hvad gør vi så, når vi igen møder ind til 11-tallerne i institutionen? Udover selvfølgelig at glæde os over, at vores barns immunforsvar er i gang med at vokse sig stort og stærkt?

En basis af sund kost suppleret med mælkesyrebakterier, en multivitamin/mineralpille og evt. fiskeolie er altid grundlæggende for et godt forsvar – og så selvfølgelig god og rigelig søvn samt frisk luft hver dag.

Derudover kan naturlige midler bakke op om vores immunforsvar.

En af de mest interessante planter er her rød solhat – echinacea – og mange af os har i mange år sværget til dråberne, når de første tegn på en infektion viser sig.

Nu har producenterne bag det mest velundersøgte echinacea-produkt, Echinaforce, lavet en udgave til børn – nemlig Echinacea Junior – der er små tyggetabletter med en frisk appelsinsmag, der falder i god jord hos 90 pct. af den ellers skeptiske målgruppe.

 

Studier bakker op

Voksenudgaven Echinaforce har været undersøgt i mere end 20 studier, hvor den har vist en overbevisende effekt mod alt fra forkølelse til andre vira som influenza. Både hvad angår antal af sygdomsperioder – hvis man bruger den forebyggende – og i antallet af sygedage, hvis man tager midlet ved første tegn på sygdom.

Desuden kan midlet forebygge, at en virus udvikler sig til mere alvorlige sygdomme som lungebetændelse, mellemørebetændelse eller bronkitis.

De første undersøgelser af børneudgaven viser, at børn mellem 2 og 11 år kan reducere deres antal af gentagne forkølelser med 28 pct. i forhold til andre børn, ligesom der går længere imellem tilfældene af sygdom.

 

Forkølelser må godt begrænses

Uanset hvor ulækkert, man synes, 11-tallerne er, så er en forkølelse som regel rimelig harmløs. Men der er alligevel gode grunde til at undgå dem, da de netop kan føre til infektioner, der løber knapt så let af stablen – ligesom en forkølelse er en hyppig årsag til astmaanfald for de børn, der lider af luftvejssygdomme.

Færre infektioner giver også færre forældre, der smittes – og som dermed undgår egne sygedage. Derfor kan der være flere grunde til at hjælpe de yngstes immunforsvar med at stå lidt bedre imod i de mørke måneder.

__________

Værd at vide om Echinacea Junior

De aktive stoffer i rød solhat – alkylamiderne – prikker på tungen, men i Echinacea Junior er de ’pakket ind’, så de ikke mærkes på tungen.

Tyggetabletterne er vegetabilske og indeholder hverken laktose eller gluten, og er ikke skadelige for tænderne.

Ligesom i andre echinacea-produkter fra A. Vogel kommer de aktive stoffer fra friske planter, der bearbejdes lige efter høst.

Den daglige dosering afhænger af barnets alder:

  • 1-4-årige: en tablet to gange dagligt
  • 4-12-årige: en tablet tre gange dagligt
  • 12 år og op: to tabletter tre gange dagligt

__________

Til en hel familie …

Samlingen af echinacea-produkter fra A. Vogel er efterhånden bred – og imødekommer mange ønsker og behov:

Echinaforce – dråberne er det nok mest kendte og brugte rød solhat-produkt. Kan bruges både forebyggende og akut, når de første tegn på infektion viser sig, samt under hele sygdomsperioden.

Solhat sugetablet – tabletten, der bare skal opløse sig selv i munden, og som også både kan bruges forebyggende og ved tegn på infektion.

Echinacea Spray – ram virus lige der, hvor de første symptomer ofte viser sig – nemlig i halsen. En god hurtig hjælp, når det gør ondt, når du synker.

Echinacea Hotdrink – en lækker solbærdrik med rød solhat, som både lindrer og arbejder effektivt ved virus og influenza.

__________

Forkølelser og børn

Hvis du mener, at forkølelserne er blevet mangedoblet, efter du har fået børn, så er det ikke helt forkert:

– Voksne rammes typisk af mellem to og fem forkølelser om året.

– Børn rammes typisk af mellem seks og tolv forkølelser om året.

– En forkølelse smitter fra første dag med symptomer til op til tre dage efter, at symptomerne er stoppet.

– En forkølelse varer i snit en uge, men kan stå på i to uger, hvis du er hårdt ramt.

__________

Forebyggelse

Sørg for en fornuftig håndhygiejne, skru evt. lidt op for håndvask, når der er forkølelser i familie og omgangskreds.

Sørg for at få en ordentlig søvn. Voksne bør sove 7-8 timer om natten. Børn skal (alt efter alder) have 10 timer.

Få frisk luft hver dag – og sørg for at lufte godt ud i hjemmet på daglig basis.

Spis rigeligt med grønt, groft og uforarbejdede fødevarer.

Suppler gerne med multivitamin/mineral, fiskeolie og mælkesyrebakterier.

Ved gentagne infektioner kan echinacea-produkter bruges forebyggende.

Forrige artikelØkologisk online-garderobe til dit barn

Næste artikelNyt mærke skal øge kravene for økologi