Nyheder

Forkølelse eller influenza?

30. januar 2012

Vinteren er højsæson for både influenza og forkølelse. Men hvordan kender man forskel?

Hvis du har en sygedag med ondt i et hoved, der føles usædvanlig tungt, snot i næsen og træthed i kroppen, kan du nogle gange være lidt hurtig til at opfatte det som en influenza. Men hvis du pludselig har haft influenza flere gange i løbet af samme vinter, har der temmelig sikkert været et eller flere tilfælde, hvor du vurderede forkert. Det er ret usædvanligt at få influenza mere end én gang om året, og det er meget almindeligt at opfatte en slem forkølelse som en influenza, fordi en del af symptomerne er identiske.

Influenza giver muskelsmerter

Kari Løvendahl Mogstad, der er norsk specialist i almenmedicin og blogger om sundhed definerer forskellene:

– Influenza giver helt tydelige kropslige symptomer som muskelsmerter og hovedpine. Man føler sig slet og ret mørbanket i flere dage, og man har stærk feber, siger Kari Løvendahl Mogstad til Klikk.no.

Forkølede kan fint arbejde

Det er ikke sikkert, at en forkølelse bør medføre en sygemelding. Hvis du er ramt af influenza, skal du naturligvis holde sengen, men det forholder sig noget anderledes med forkølelser. Med mindre din forkølelse medfører risici for dine omgivelser (hvis du eksempelvis arbejder i sundhedssektoren), er der ingen grund til at blive hjemme. Du bliver alligevel ikke hurtigere rask, og hvis du ellers viser hensyn og sørger for en høj grad af hygiejne med hyppig håndvask, udgør du ingen fare for dine omgivelser.

Symptomer på forkølelse

De mest almindelige symptomer på forkølelse er rindende næse, øm hals, hovedpine og trang til at hoste eller nyse. Det er helt almindeligt for børn at blive ramt af forkølelse fire-otte gange årligt. Forkølelse er en mild luftvejsinfektion, som er luftbåren. Særligt børn, der lige er startet i daginstitutioner, er hårdt ramt. De er ikke vant til de mange bakterier og bliver derfor plaget af denne type vira ganske ofte. De tager sygdommen med hjem, hvor den også smitter forældre og søskende.

Hvis du skal af med en forkølelse, er metoden helt enkel. Du skal drikke meget vand og tage den med ro (ingen hård motion). Hold eventuelt næsen fri med en mild saltvandsopløsning.

Det er sjældent nødvendigt at opsøge lægen ved forkølelser. Men hvis du efter en uge ikke kan mærke nogen forbedring, eller hvis der opstår alvorlige symptomer undervejs, bør du opsøge lægen.

Symptomer på influenza

De mest almindelige symptomer på influenza er muskelsmerter, feber og hovedpine. Influenza er også fremkaldt af vira, og derfor er antibiotika virkningsløse. Der er ingen anden udvej end at holde sengen og se tiden an. Hvis du ikke lider af en kronisk hjerte- eller lungelidelse eller på anden måde er svag, er der ingen grund til bekymring. Influenzaen vil gå over i løbet af et par uger.

Kilde: klikk.no

Forrige artikelEffektløs medicin dræner kassen

Næste artikelGiv barnet ro, så bliver søvnen god

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.