Forskel på rørsukker, tørret sukkerrørsaft og melasse?

Jeg ville spørge, hvad der er forskellen på disse tre typer af sukker: mørk rørsukker, tørret sukkerrørsaft (Indisk Jaggery Cosmoveda) og melasse?

Er der forskel på vitamin- og mineralsammensætningen på rørsukker, melasse og tørret sukkerrørsaft ? Og hvilken er mest og mindst usund af de tre sukkertyper ?

Venlig hilsen Haris

 


 

Melasse er et restprodukt af sukkerproduktionen fra sukkerrør eller roer. Melasse indeholder en del vitaminer og mineraler fra det materiale, det er udvundet fra (sukkerrør eller roer). Melasse er flydende og vil derfor ikke fungere til retter, hvor du skal bruge et produkt i “krystalform”. Men det kan fint bruges i drikke, til pandekager og bagværk.

Mørkt rørsukker er rørsukker, hvor der er tilsat melasse. Det betyder, at man først skiller melasse og sukkerkrystaller fra hinanden og herefter tilsætter den ønskede mængde melasse.

Jaggery laves som rørsukker af sukkerrør, men kan også laves af saften fra dadeltræer. Ligesom rørsukker begyndes fremstillingsprocessen af jaggery med at koge sirup af saften. Herefter koges siruppen ind til en tyk pasta, der hældes på forme og størkner. Der er således ingen adskillelse af sukkerkrystaller og melasse. Jaggery indeholder vitaminer og mineraler og er nok et lidt mindre forarbejdet produkt end rørsukker.

Der kan således være variation særligt i smag, men også i indhold af vitaminer og mineraler. Dog er det alt sammen sukker, så jeg vil anbefale ikke at bruge for meget af det. Den mængde vitaminer og mineraler, man får ud af det, vil også være minimal, da man ellers skal spise ret store mængder.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*