Nyheder

Forsker: Grænseværdierne for fluorstoffer er for høje

16. august 2016

Når du spiser pizza, smører din hud med cremer eller tager dine sko på, er det svært at undgå at komme i kontakt med fluorstoffer. Nu har nye studier påvist, at vi har for højt et indhold af fluorstoffer i kroppen, der kan være skadeligt for vores helbred.

 

Grænseværdierne for fluorstoffer er sat alt for højt. Det tyder nye studier foretaget af forskere ved Syddansk Universitet på.

Fluorstoffer bruges til imprægnering og overfladebehandling i alt, hvor det er praktisk med en vand- og smudsafvisende overflade. De findes blandt andet i kosmetik, stegepander, pizzabakker og sko. Derfor finder fluorstofferne nemt vej til vores mad, drikkevand og den luft, vi indånder.

– Jeg har faktisk selv været med til at definere grænseværdierne i sin tid, men jeg fortryder inderligt, at vi ikke lavede dem meget strammere. På baggrund af den viden, jeg har fået siden, er min vurdering, at de er mindst 100 gange for høje, hvis vi skal undgå alvorlige helbredseffekter, siger professor i miljømedicin ved Harvard University og Syddansk Universitet Philippe Grandjean til Politikken.

Sammen med sin forskergruppe står han bag de nye undersøgelser.

 

Svækker immunforsvaret

I et af studierne fik 516 færøske børn på 13 år målt koncentrationen af fluorstoffer i kroppen samt antistoffer mod difteri og stivkrampe. Resultaterne blev sammenlignet med data fra en foregående undersøgelse, som blev foretaget, da børnene var syv år.

Her så forskerne tydelige konsekvenser ved fluorstofferne. Øget optag af fluorstofferne PFOA og PFOS hæmmer effekten af børnevacciner. Når immunforsvaret ikke reagerer optimalt på vacciner, tyder det på, at det heller ikke vil reagere optimalt mod sygdomme.

– Det kræver et velfungerende immunsystem at kunne bekæmpe infektionssygdomme og kræft. Og når immunforsvaret er påvirket, kan det også have betydning for udviklingen af autoimmune sygdomme som diabetes og alvorlige tarmlidelser, siger Philippe Grandjean.

 

Ødelægger evnen til at amme

Et andet af studierne viste, at fluorstofferne også påvirker kvinders evne til at amne. I gennemsnit ammede de færøske mødre i studiet i 9,6 måneder, og når koncentrationen af fluorstofferne i kvindernes blod var fordoblet, skar det op til 1,4 måneder af ammeperioden.

Undersøgelserne har vist, at danske børn og voksne udsættes for lige så stor en mængde fluorstoffer som færøske. Derfor vil billedet højst sandsynligt være det samme, hvis man foretog undersøgelserne i Danmark.

Når fluorstofferne er i kroppen, er de nærmest umulige at slippe af med igen. Derfor mener Philippe Grandjean, at myndighederne bør sænke grænseværdierne og på sigt helt forbyde fluorstoffer.
Kilder: Politikken og Sdu.

 

 

Forrige artikelSelen forebygger kræft i prostata

Næste artikelPå jagt efter gratis råvarer i naturen