Ny undersøgelse viser, at danske mødre har et højt indhold af hormonforstyrrende stoffer i brystmælken sammenlignet med finske kvinder. Stofferne kommer blandt andet fra pesticidrester i fødevarer. At spise økologisk er en måde at reducere mængden af de mange kemiske stoffer, vi kommer i kontakt med hver dag, anbefaler forsker og sundhedsplejerske.
Danske babyer får i bogstaveligste forstand hormonforstyrrende stoffer ind med modermælken – endda flere af slagsen, end eksempelvis finske babyer. Det viser en ny undersøgelse fra DTU og Rigshospitalet. En af forskerne bag undersøgelsen, professor Niels Erik Skakkebæk fra Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, anbefaler mødre til at spise økologisk og i øvrigt fortsætte med at amme. – Vores råd er, at man spiser varieret og sundt – og i det omfang man kan spise økologisk, vil vi selvfølgelig anbefale det, siger Niels Erik Skakkebæk til radioavisen. Forskerne frygter, at indholdet af hormonforstyrrende stoffer i modermælken er årsagen til høje forekomster af testikelkræft og lav sædkvalitet i Danmark.
– Hvis vi ikke sætter hårdt ind mod forurening med hormonforstyrrende stoffer, så kan vi indenfor en nær fremtid få svært ved at opretholde vores befolkningstal. For det er ene og alene med hjælp fra kunstig befrugtning, at vi ikke oplever et fald i dag. Forureningen med hormonforstyrrende stoffer i Danmark har en pris, som vi ikke må sidde overhørig. Der skal handles og oplyses om problemet, siger Niels E. Skakkebæk, der er professor på Rigshospitalet og en af forskerne bag undersøgelsen, til videnskab.dk.
Spis økologisk og reducér kemi-trykket
Else Guldager, der er sundhedsplejerske og Ph.d. i sundhedsvidenskab understreger, at fordelene ved at amme opvejer de negative effekter af mælkens indhold af hormonforstyrrende stoffer. Hun anbefaler småbørnsfamilier til blandt andet at vælge økologiske føde- og drikkevarer for at mindske indholdet af hormonforstyrrende stoffer. – Familien kan spise og drikke økologisk, hvor det er muligt. Så ved man, at familien får mindst muligt skadelige stoffer gennem mad og drikke. Man kan også interessere sig for indholdet af fx flammehæmmere, ftalater og andre stoffer i PC'ere, møbler gulvtæpper mv. De stoffer er kendt for hormonforstyrrende virkninger, siger Else Guldager. I Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport viste der sig at være pesticidrester i 56 procent af prøverne af ikke-økologisk frugt og grønt på danske butikshylder. Økologiske fødevarer er fri for rester af sprøjtegifte, da sådanne ikke bliver anvendt i økologisk fødevareproduktion.
Børnefamilier vælger økologisk
De danske børnefamilier er godt på vej til at reducere kemitrykket. Den seneste analyse af de økologiske forbrugergrupper viser, at familier, når de får det første barn, i stor stil øger deres forbrug af økologiske fødevarer. – Det er vores erfaring, at den primære årsag til, at børnefamilier vælger økologisk er for at sikre, at børnene får rene fødevarer uden kemirester, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
Kilde: Økologisk landsforening
Oprettet: 2. oktober