Nyheder

Forskere har fundet fedme-gen

27. juni 2022

Det første klare bevis for, at fedme kan findes i generne, er fundet, mener forskere.

Det er ikke kun et langsomt stofskifte og 'tunge knogler', der er skyld i at nogle mennesker vejer mere end andre. Britiske forskere har nu angiveligt fundet et gen, der betyder, at nogle mennesker har særlig risiko for at blive overvægtige. Forskerholdet har studeret 39.000 hvide europæere fra Storbritannien, Finland og Italien og har fundet frem til, at det såkaldte FTO-gen eksisterede hos 63 procent af forsøgspersonerne. To kopierNogle – 16 procent – havde endda to kopier af genet, og de har op mod 70 procent større risiko for at blive overvægtige, end de der ikke besad genet eller blot havde det i en enkel udgave. I gennemsnit var personer med to udgaver af FTO-genet tre kilo tungere end personer uden. 47 procent havde ét FTO-gen og har ifølge undersøgelsen mindre – men stadig øget – risiko for at udvikle overvægt. Forskerholdet er ledet af Andrew Hattersley fra Peninsula Medical School i Exeter og Plymouth og Mark McCarthy fra Oxford University. Har ikke hele skyldenDe har desuden fundet frem til, at genet typisk slår igennem i 7-årsalderen. Genetikken er længe blevet koblet til risikoen for overvægt, og tidligere forskning har peget på specifikke gener. De britiske forskere fra understreger, at generne ikke kan tage hele skylden for overvægt. Der er stadig en del af skylden, som ligger i overspisning, forkert kost og for lidt motion.

Ikke hele forklaringenForskningen forklarer, hvorfor nogle mennesker har sværere ved at ændre deres vægt end andre, men forklaringen på, hvordan genet arbejder, mangler stadig. »Denne forskening har identificeret en genetisk variant, som er involveret i reguleringen af vægten, og den kritiske rolle, genet spiller for disponeringen af, hvor meget fedt folk har. Men selv om det er det første gen, der er fundet i denne forbindelse, er det ikke hele historien«, siger Hattersley ifølge Reuters. Forskerne håber, at mere viden om genets rolle og betydning vil føre til bedre behandlingsmuligheder.

Tal på overvægtWHO vurderer, at 1,6 milliarder voksne er overvægtige. Mindst 400 millioner er decideret fede, og WHO anslår, at 2,3 milliarder voksne vil i 2015 være overvægtige og mere end 700 millioner lide af fedme.

Kilde: Politiken

Forrige artikelFrihed skal opspares og forebygge stress

Næste artikelLette mælkeprodukter slanker