Nyheder

Forskere: Kaffe hjælper mod sukkersyge

5. januar 2007

Nyere amerikansk forskning konkluderer, at kaffebønnerne blandt andet hjælper os til at modstå hjerte- sygdomme og diabetes.

Kaffe anses normalt ikke for helsekost, og mange er formentlig gået ind i det nye år med et løfte til sig selv om at tænde espressomaskinen færre gange om dagen.Men nyere videnskabelige undersøgelser peger på, at der faktisk kan være mange sundhedsmæssige fordele ved at drikke kaffe. Forskere har blandt andet fundet flere tegn på, at kaffe nedsætter risikoen for en række alvorlige lidelser som hjertesygdomme, levercirrose og sukkersyge. Blandt undersøgelserne er for eksempel en systematisk gennemgang af en række studier, der er blevet offentliggjort i The Journal of the American Medical Association (JAMA). Her konkluderer man, at jævnlig indtagelse af kaffe konsekvent er forbundet med lavere risiko for type 2-diabetes. Og ikke nok med det: Effekten slår mest igennem, hvis du drikker kaffe i større mængder. Fire til seks kopper om dagen I en rapport, der har samlet statistisk materiale fra en lang række studier, har forskere således fundet frem til, at indtagelse af fire-seks kopper kaffe om dagen nedsætter risikoen med 28 procent i forhold til indtagelse af to kopper eller derunder. Mere end seks kopper kaffe daglig nedsætter risikoen med hele 35 procent. Koffein – den måske mest kendte ingrediens i kaffe – har tilsyneladende ikke meget med sagen at gøre. Studier, der kun omfattede koffeinfri kaffe, pegede på de samme forebyggende effekter.På Steno Diabetes Center nord for København anerkender man resultaterne: »Det er korrekt, at kaffe – oven i købet i rigelige mængder – lader til at have en forebyggende effekt på type 2-diabetes«, fortæller læge og seniorforsker Torben Hansen.Hvorfor det forholder sig sådan, kan han ikke forklare. Faktisk ved ingen forskere det med sikkerhed. En teori kan være, at kaffe indeholder antioxidanter, der modvirker nedbrydelsen af kroppens celler, og cellenedbrydelsen kan være en medvirkende årsag til udvikling af diabetes.Kaffe er også en kilde til chlorogensyre, som i dyreforsøg har vist sig at kunne nedsætte glukosekoncentrationen – sukkerindholdet – i blodet. Flere effekterIkke alle studier har dog peget på kaffe som noget nær en helsedrik. Tidligere har danske forskere for eksempel vist, at kaffe på kort sigt nedsætter virkningen af kroppens naturlige insulin. Umiddelbart kunne det jo tyde på, at kaffe tværtimod øgede risikoen for diabetes. For hvis insulinfølsomheden forringes, begynder bugspytkirtlen at producere mere insulin for at kompensere for kroppens dårligere sukkeroptag. Det kan være farligt. Hvis kroppen ikke kan producere nok insulin, vil indholdet af sukker i blodet øges. Men studierne modsiger ikke hinanden og bør ikke skabe forvirring, påpeger seniorforsker Torben Hansen. Selv om kaffe kan virke insulinhæmmende lige efter indtagelsen, kan drikken sagtens have en positiv effekt på den lange bane. Færre hjertesygdommeAmerikanske studier tyder også på, at kaffe kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme. En befolkningsundersøgelse i den amerikanske delstat Iowa – den såkaldte Iowa Woman's Health Study – har i 15 år fulgt mere end 27.000 kvinder i alderen 55-59 år. På baggrund af data herfra har et hold norske forskere påvist, at kvinder, som drak en-tre kopper kaffe om dagen, havde 24 procent mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, end kvinder der slet ikke drak kaffe. Til gengæld aftog kaffens gavnlige effekt, jo flere kopper kvinderne drak. Efter mere end seks kopper på en dag fandt man ingen bemærkelsesværdig nedsættelse af risikoen. Men de kvinder, der daglig drak en-fem kopper kaffe – med eller uden koffein – nedsatte deres dødsrisiko – i de 15 år undersøgelsen stod på – med 15-19 procent i forhold til de kvinder, der slet ikke drak kaffe. Det statistiske materiale blev korrigeret for alder, rygning og alkoholforbrug. Resultaterne, der er blevet offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition, peger på, at antioxidanterne i kaffen kan dæmpe inflammationer – betændelser – og nedsætte risikoen for betændelsesrelaterede lidelser som hjerte-kar-sygdomme. Flere ingredienser i kaffe kan bidrage til den gavnlige antioxidante virkning, blandt andet fenoler, letfordampelige aromastoffer og letoptagelige oxazoler. I en anden analyse, offentliggjort i samme tidsskrift i sommer, fandt forskere frem til, at en normal kop kaffe ligefrem indeholder flere antioxidanter end et almindeligt glas grapejuice eller en portion blåbær, hindbær eller appelsin. »Vi blev overrasket over at finde ud af, at kaffe kvantitativt er den største kilde til antioxidanter i kosten, både i Norge og USA«, siger Rune Blomhoff, der stod i spidsen for begge undersøgelser og er professor i ernæring ved universitetet i Oslo. Pas på blodtrykketIkke alle eksperter er dog enige i, at det er godt for kroppen at gå amok i mokka. Nogle forskere holder stadig fast i, at kaffe – og især koffein – kan have negative konsekvenser for helbredet.Eksempelvis viser en undersøgelse i tidsskriftet The Journal of the American College of Cardiology, at mængden af koffein i to kopper kaffe nedsætter blodtilførslen til hjertet betydeligt, især hvis man skulle være blandt dem, der samtidig har hang til at motionere i højere luftlag. Kilde: Politiken

Forrige artikelSikker behandling med nåle

Næste artikelGifte kræftpatienter lever længere