Kan antallet af brødre og søstre have betydning for risikoen for at få en hjernesvulst? Ja, formentlig, hævder tyske forskere, som mener at søskende “smitter” hinanden i barneårene.
De tyske videnskabsmænd har fundet ud af, at børn med tre eller flere yngre søskende har to til fire gange så høj risiko for at udvikle en hjernesvulst (tumor) som 15-årig, hvis man sammenligner dem med enebørn. Den forhøjede risiko blev ikke fundet hos børn med tre eller flere ældre søskende eller hos voksne, som var vokset op i store familier, skriver HealthCentral.com. “Forbindelsen til antallet af yngre søskende og ikke til antallet af ældre søskende siger os, at infektioner sent i barndommen spiller en vigtig rolle for udviklingen af svulster i nervesystemet,” siger forskningsprojektets leder dr. Andrea Altieri, fra det tyske kræftforskningscenter i Heidelberg.
13.600 hjerner undersøgtProjektet baserer sig på 13.600 svenske svulst-tilfælde, og dermed er det det største i sin kategori, fastslår Altieri. Konklusionerne blev offentliggjort i december-udgaven af tidsskriftet Neurology.
Her kan man blandt andet læse den overraskende slutning, at børn med tre eller flere yngre søskende har dobbelt så stor risiko for svulster i nervesystemet, bedre kendt som “neuroblastomas”. De har desuden mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle kræfttyper i hjernen som medulloblastoma eller ependymoma og næsten fire gange så høj risiko for kræft i hjernehinden sammenlignet med enebørn. Mere sygdom i daginstitutionerProfessor Altieri minder om, at forbindelsen mellem mange børn forsamlet på et lille areal og risikoen for infektioner er grundigt dokumenteret i adskillige forskningsprojekter. Blandt andet er det tidligere påvist, at børn i daginstitutioner har to til fire gange så stor risiko for en infektion sammenlignet med børn, der passes hjemme. Men antallet af søskende og hjernesvulster? Er det ikke langt ude? Nej, svarer professor Altieri, som har en teori. “Når man har mange yngre søskende, udsættes man for forøget risiko for en infektion i de tidlige barneår og dermed en større risiko for at få overført smitten,” fastslår Altieri. Hvis man har mange ældre søskende, forøger man også risikoen for en infektion i de allerførste børneår, men det er ikke et problem, påpeger forskerne. Tværtimod. Tidlig infektion beskytter“I lighed med andre børnesygdomme har det vist sig, at en infektion meget tidligt i livet senere ligefrem kan være beskyttende mod svulster i nervesystemet,” siger professor Altieri, og det forklarer, at forskerne ikke har fundet forhøjet kræftrisiko for søskende med tre eller flere ældre søskende. “I stigende grad kan det bevises, at særlige virusinfektioner kan forbindes med adskillige former for kræft,” siger professor Altieri og nævner i flæng Epstein-Barr-virusen, hepatitis C-virusen, leverkræft og hiv. Mangler afgørende bevisDet afgørende bevis for forbindelsen mangler de tyske forskere dog, og flere forskerkolleger føler sig ikke overbeviste af forskningsprojektet. “Mange har enten forladt eller afvist tanken om, at hjernesvulster hos børn er forårsaget af virusinfektioner,” siger Dr. Paul Graham Fisher fra Stanford University i Californien, som tilføjer, at de tyske konklusioner desuden modsiges af andre, ret friske epidemiologiske forskningsresultater. Dr. Fisher peger også på andre årsager til, at børn med yngre søskende tilsyneladende har højere kræftrisiko. “Det kunne jo også tænkes, at skandinaver får flere børn efter at det første barn er blevet diagnosticeret med en hjernesvulst. Det er også en mulighed, som spiller ind,” mener dr. Fisher. Kilde: Jyllands-Posten