Nyheder

Forskning: Mobiltelefoner giver hanrotter kræft

Foto: Adobe Stock
5. november 2018

Nye studier påviser en klar sammenhæng mellem forekomsten af kræftsvulster og stråling fra mobiltelefoner. Det får forskere til at efterspørge handling fra myndighederne.

De endelige konklusioner på et amerikansk studie – det største og dyreste af sin art – blev fremlagt i sidste uge: Stråling fra mobiltelefoner og trådløse forbindelser øger forekomsten af flere typer af kræftsvulster hos hanrotter.

Det er ikke første gang, sammenhængen mellem kræft og teknologi er blevet undersøgt. Faktisk er det over et årti siden, snakken begyndte at gå i nogle kredse om faren ved den teknologi, der var ved at blive rullet ud. Både i form af mobiltelefoner, men også det net af master, de benytter sig af.

Resultaterne er dog alligevel opsigtsvækkende – især, fordi formålet med forskningen egentlig var at gøre frygten for strålingen til skamme. Det ’fejlede’ forskerne i.

Forekomsten af kræft steg

Forsøgene blev udført på mus og rotter. Dyrene blev udsat for radiofrekvens-stråling, meget lig den, som de fleste mennesker udsættes for hele tiden, dog i en højere mængde. Resultaterne viste med al tydelighed, at forekomsten af især hjerte- og hjernetumorer blev øget markant i takt med, at de blev udsat for strålingen.

– Fundene kan ikke oversættes direkte til menneskelig brug af mobiltelefoner, sagde John Bucher, ledende forsker på NTP-studiet.

– Men vi har noteret os, at de tumorer, vi så i disse studier, var af samme slags, som tidligere studier har linket til mennesker med et højt mobilforbrug.

Et signifikant antal af dyrene fik også tumorer i andre organer som lever, prostata, hypofysen, binyrerne og bugspytkirtlen.

Og det er ikke kun forekomsten af kræft, der er alarmerende. I 2016 og 2017 blev der offentliggjort en række fund fra studiet, der fokuserede på DNA-skader og hjernens påvirkning af mobiltelefonien. Heller ikke de konklusioner var synderligt opløftende, da de viste, at koncentrationen blev svækket af strålingen, ligesom man også mener, at det kan spille ind på diagnoser som ADHD.

Eksperter efterspørger handling

Telefonerne bliver nemlig ikke målt på, hvordan vi rent faktisk bruger dem – altså i tæt kontakt med kroppen det meste af tiden – men på en større radius, hvor strålingens påvirkning er mindre.

Den seneste forskning understreger igen, at den slags test er utilstrækkelige, og at der er alvorlige konsekvenser ved at være knyttet til sin smartphone.

Derfor efterspørger forskere også handlinger fra myndighederne. De advokerer for så vidt muligt for at gå væk fra den trådløse teknologi. Især på uddannelsesinstitutioner påpeger de vigtigheden af at minimere strålingen, ligesom de vil have sat stop for opgradering til 5G.

Om bremserne bliver slået i, er der ikke kommet indikationer på.

Derfor er EHT (Enviromental Health trust) også ude med en oplysningskampagne, der skal gøre den enkelte mobilbruger mere bevidst om den fare, de bliver udsat for,

Pas bedre på dig selv

Kampagnen giver både oplysning og gode råd. Håbet er, at man med den kombination kan mindske risikoen for strålingsforskyldt kræft. Selvom det kan være svært at passe på sig selv som individ, så længe myndighederne bliver ved med at rulle master og nye netværksforbindelser ud over landet.

EHT’s anbefalinger:

  • Bær ikke telefonen i lommen eller på anden måde på kroppen. Sid ikke med computer eller tablet på skødet.
  • Brug en gammeldags hjemmetelefon til at snakke i. Bruger du mobilen, så hold den væk fra kroppen ved at bruge højtalerfunktionen.
  • Hold aldrig trådløse apparater i nærheden af kønsorganer eller gravide maver.
  • Sluk for Wi-Fi og brug for så vidt muligt ledninger til at forbinde ting frem for bluetooth. Slå telefonen på fly-tilstand så ofte som muligt.
  • Sluk alle apparater helt om natten og hav dem så langt fra dig.

Læs pressemeddelelse her

Studier:

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp2427

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/high-exposure-radio-frequency-radiation-associated-cancer-male-rats?fbclid=IwAR0YXJuEOZ0yjLxJnTxo55QzpmNygKNlpdIHwaibQREV6Z02j0RNDvsOiaU

https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/

Kommentar til studiet:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935118304973?via%3Dihub

https://ehtrust.org/statement-by-ronald-melnick-phd-on-the-national-toxicology-program-final-reports-on-cell-phone-radiation/

https://ehtrust.org/brain-development-cell-phones-wireless-scientific-research-neurotoxic-effects-wireless-radiation/

Forrige artikelMangler du B12-vitamin? Du er ikke alene

Næste artikelKina ophæver forbud mod næsehorns- og tigerprodukter i medicin

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.