Nyheder

Forskning skal fjerne økosnyd

23. januar 2012

Den stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer har medført øget svindel. Et europæisk forskningsprojekt skal dæmme op for snyd.

Det kan være svært at se forskel på et økologisk æble og et konventionelt dyrket ditto. Men prisforskellen er til at tage at føle på. Det har meget naturligt medført svindelnumre, hvor navnlig producenter af frugt og grønt har forsøgt at sælge deres almindelige produkter som økologi.

Økologi eller økosvindel

Heldigvis bliver de fleste svindelnumre afsløret før eller siden, og der er da heller ingen grund til at betvivle oprigtigheden af det danske økomærke. Men nu arbejder et hold forskere med EU-midler i ryggen på at lave analysemetoder, der kan afsløre, om et produkt er økologi eller økosvindel.

Det er forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, der står i spidsen for projektet AutenticFood, der skal udvikle metoder til at afsløre produkternes geografiske oprindelse og hvilke midler, der er brugt ved dyrkningen.

Forskere kan afsløre økosvindel

– Der er i dag en enorm interesse for, hvor fødevarerne kommer fra og om de er, hvad de udgiver sig for at være. Som ansvarlig fødevareproducent er man derfor meget interesseret i, at forbrugerne har tillid til produktet. Der er ingen tvivl om, at vores resultater vil øge troværdigheden omkring den økologiske produktion og forhindre svindel, siger projektleder og professor Søren Husted fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Pesticider afslører snyd

Forskerne kan via en analyse af den kemiske sammensætning i frugt og grønt spore forskellene på økologisk og konventionel dyrkning. Det er typisk resterne af kemiske pesticider, der afslører konventionelt dyrket frugt og grønt, men også jordbundsforskelle kan sætte aftryk i fødevarerne, som forskerne kan måle. Dermed kan de også se, om æblet er dyrket i Italien eller Holland.

Projektet kører de næste tre år, og 16 partnere i 11 europæiske lande deltager i forskningen.

Kilde: ku.dk

Forrige artikelEn sund bagdel

Næste artikelSolarier skaber afhængighed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.