Forstoppelse går ud over livskvaliteten 

Jeg har i længere tid lidt af forstoppelse. Jeg behandler med flere forskellige midler; sveskegrød, Toilax, microlax og masser af vand. Jeg traver op og ned ad gulvet.

Er der kostråd, jeg bør spise efter eller holde mig fra ? Yoghurt, skyr …

Er 89 år. Fortoppelse er ikke godt for min livkvalitet. 

Vh Hartvig 

 


 

Forstoppelse kan være meget genstridigt at komme til livs. Gad vide, om du har været forbi lægen til nærmere undersøgelse af, hvorfor du pludselig bliver forstoppet? Ellers vil jeg anbefale dette.  

Der er nogle basale faktorer, som skal være på plads, før afføringen kører glat. Dels skal du sørge for at få nok fibre. Fibre sikrer både, at peristaltikken fungerer mere optimalt og at miljøet i særligt tyktarmen er hensigtsmæssigt. Fibre får du fra fuldkorn, grøntsager, frugt/bær, nødder/kerner og frø. Sørg særligt for at få 600 gram grønt om dagen. Svesker og kiwi er gode frugter til forstoppelse. Tag også gerne en spsk hørfrø opløst i lidt vand om morgenen. Generelt vil alt, som er bittert og surt, ligeledes stimulere fordøjelseskanalen – så citron, ingefær, kål, rucola, artiskokker, asparges – jo mere, jo bedre.  

Derudover skal du drikke nok væske. Omkring 2-2,5 l vand i døgnet. Det lyder det til, at du måske allerede gør.  

Bevægelse er også helt essentielt. Det sætter gang i bevægelsen i tarmene. Så det er fint, at du traver omkring derhjemme. Måske en gåtur udenfor også vil gavne dig. Øv dig også i at trække vejret helt ned i maven, så tarmen bliver stimuleret af mellemgulvsmusklen.  

Hvad der giver den ene forstoppelse, betyder ikke noget for en anden. De hyppigste fødevarer, jeg kigger mod ved langvarig forstoppelse, er mælkeprodukter, gluten og bananer. Du kan jo prøve at tage dem ud af kosten i en kort periode.  

Nogle har gavn af et tilskud af mælkesyrebakterier. Et godt produkt for dig kunne være REGOPUR, som er fermenterede mælkebøtter. Tag en lille snaps af dette morgen og aften før måltiderne.  

God bedring 

Mvh Maria Langbak 

3 kommentarer

 • Eva Ravenberg siger:

  Det bedste jeg kender mod forstoppelse er præbiotiga jordskokker med skræl eller inulin pulver men start langsomt op da det kan give luft i maven

 • Niels Christensen siger:

  Tilskud af magnesium kan også hjælpe.

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg kan skrive en lang historie eller en kort historie.
  se først min kommentar på https://www.naturli.dk/artikel/blodtryk-og-d-vitamin/

  Min absolutte erfaring er, at efter jeg er begyndt at tage Havvand (NaCl), så vokser min evne til at lave en hel normal afføring. Giv lige kroppen 2 uger indtil kroppen opdager at der er sket ændringer i næringstilførslen. Kort fortalt kunne mit bud være at du mangler salt NaCl.
  Jeg vil vende tilbage om en månedstid og refererer om min afføring er blevet fuldstændig normal.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *