Forstoppet af babymad?

Jeg har et spørgsmål ang. forstoppelse/hård mave. Jeg har to skønne tvillingedrenge på 8 mdr, som pludselig er frygtelig forstoppede. De bliver begge ammet (fuld-ammet til de var 6-6½ mdr.), hvorefter de opstartede fast føde. De bliver ammet 80 pct. af tiden nu. De får havregrød om morgenen lavet på vand, tilsat kogt frugt (æble, pære eller frost jordbær, som jeg koger med) eller et par skefulde frugtmos fra glas. Dertil tilsætter jeg 1 tsk. jomfrukokosolie. Enktelte gange har de fået babypulvergrød (baseret på mælk). De får ellers ikke mælk i deres kost.

Til frokost får de enten lidt frugtmos, avocado eller mad fra glas.

Aften: Kartoffel, grøntsager, ris, pasta most med vand og 1 tsk hørfrøolie, tidselolie eller olivenolie.

De har på det sidste også fået en del af de der babyglas med pasta/kødsovs og med kartoffel/fisk. Jeg har aldrig givet dem kød i det hjemmelavede mad. Der får de kun grøntsager, kartofler, ris og den sovs vi spiser (ikke lavet på mælk).

Kosttilskud: ½ tsk probiotika 2 x ugtl. ½ tsk Nordic natural cod liver oil med D-vitamin. Jerndråber et par gange om ugen (det har de fået siden 6 mdr. alderen, men har ikke haft problemer med maven pga. det).

De får vand i kop, men drikker ikke specielt meget. Mest ammes de ved tørst.

Jeg har lidt på fornemmelsen, at det er de babyglas, der driller ifht forstoppelsen.

Men hvordan får jeg fut i deres maver? Har givet dem en del sveskemos på det sidste samt øget deres vandindtag, men det har ikke hjulpet. De har knoldet hård tør afføring i meget små mængder :o(
Skal jeg give dem laktulose for at få gang i deres maver igen?

Mvh.

Ditte.

 


 

Tillykke med dine skønne tvillinger!

Det er rigtig godt, at du har fokus på kosten, når det handler om forstoppelse. Rigtigt mange giver bare laktulose uden at ændre andet. Men forstoppelse er jo netop et tegn på, at der er noget i fordøjelsen, som ikke fungerer.
 
Og du har gjort dig nogle rigtigt gode overvejelser. Det er nemlig værd at bemærke, at forstoppelsen er kommet ret pludseligt. Så alt det, som de har fået hele tiden (f.eks. jern) skulle ikke være problemet.
 
Men jeg kunne godt forestille mig, at det kunne være enten babypulvergrød med mælk eller måske pastaen, som laver lidt ravage. Pasta indeholder jo gluten.
 
Jeg synes, I skal tage 14 dage helt uden disse to ting. Så kan I altid prøve at introducere dem igen og se, om der kommer nogle reaktioner. Som alternativ til babypulvergrød med mælk, vil jeg varmt anbefale Den første Grød fra Aurion, som du kan koge på vand og selv tilsætte nogle sunde fedtstoffer.
 
Fordi du stadig ammer så meget, er de jo rigtig fint dækket ind med kalk, vitaminer og mineraler (hvis ellers du tanker dig selv godt op).
 
For at få gang i maven igen lige nu og her, kan du godt give laktulose. Det er et sukkerstof, som trækker ekstra væske ind i tarmen. Men et rigtig godt alternativ er det homøopatiske middel Cichorium cum stanno. Giv 5-10 dråber ved sengetid i lidt vand. Du kan f.eks. trække det op i en engangssprøjte uden nål og sprøjte det forsigtigt ind i munden på dem.
 
Det har ofte rigtig god effekt. Så er du advaret…
 
Med kærlig hilsen

Anette Opstrup

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*