DSB reducerer partikelforureningen i togvognene med 40 pct, men Det Økologiske Råd, der i første omgang afslørede det farlige indeklima, mener, at forureningen kan reduceres meget mere.
Det gav en del omtale, da Det Økologiske Råd tilbage i marts måned påviste omfattende partikelforurening i DSB’s regionaltog på Sjælland. Det var dobbeltdækkervognene, der også af og til kører på Fyn og i Jylland, der udgjorde en sundhedsrisiko. Dobbeltdækkervognene trækkes af et diesellokomotiv, og problemet består i, at dieselosen trækkes ind i vognene bagved. Derfor er forureningen indendørs også værst, desto tættere du kommer på lokomotivet.
I den forreste vogn blev der målt 500.000 partikler pr. kubikcentimeter, hvilket er en meget voldsom partikelforurening. Til sammenligning er partikelforureningen på en stærkt trafikeret strækning som H.C. Andersens Boulevard i midten af København gennemsnitligt omkring en tiendedel.
Partikelforurening fra dieselos kan give hjertekarsygdomme, blodpropper, hjerneblødninger, astma, bronkitis og rygerlunger. Dertil kommer, at mange pendlere opholder sig længere tid i togvognene, end de ville gøre ved de værst forurenede trafikårer, så påvirkningen udgør en ret stor forskel for helbredet.
Nu monterer DSB filtre, der skal reducere forureningen med 40 pct, men Økologisk Råd mener, at den kan reduceres med 95 pct.
– Det kan virke urealistisk, men de partikelfiltre, vi har på dieselbiler i dag, har en reduktion på 99,9 procent. Så jeg tror ikke, det er urealistisk, at man kan reducere med over 95 procent på lokomotiverne«, siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen til Ritzau.
Det Økologiske Råd efterlyser lovgivning på området, så der kommer en øvre grænseværdi for partikelforurening.
En reduktion på 40 pct vil fortsat give en partikelforurening, der er mere end fem gange så høj som ved Rådhuspladsen i København. Der vil nok fortsat være rift om pladserne i de bagerste vogne.
Det Økologiske Råd er en uafhængig miljøorganisation, der ikke modtager offentlig støtte. Organisationen lever primært af medlemsbidrag og fondsmidler.
Kilde: Politiken.dk, Det Økologiske Råd