Vores skribenter

Fortvivlet over udslæt i ansigtet

En læser er fortvivlet over udslæt i ansigtet og mistænker sensitivitet over for gluten. Læge Maria Langbak giver sit råd.

Foto: Shutterstock
31. august 2022

Spørgsmål:

Jeg lider af perioral dermatitis omkring min mund og ved hagen. Først startede det med røde prikker, og nu har det spredt sig længere ned mod hagen som en plet eksem. Jeg har læst meget på nettet om det, og det lader til, at der ikke er evidens for, hvad det skyldes, eller der er en kur. Lægen har givet mig steroidcreme imod det, men gjorde det hele meget værre. Jeg har læst, at mange selv har prøvet med calendula creme og omega-3 olie. Det virker ikke for mig. Jeg spiser primært vegansk og meget sundt. Jeg er testet for cøliaki hos lægen, og det havde jeg ikke, selvom det lå i mine gener, at jeg kunne give det videre til mit barn. Men jeg mistænker mig selv lidt for at være sensitiv overfor gluten?

Har I nogle gode råd? Eller mangler jeg noget i min kost, der gør jeg får PD? Jeg er virkelig desperat. Jeg synes, det ulækkert med eksem i ansigtet, og det tager på min selvtillid. Lige pt er jeg gravid, men jeg overvejer at få lavet en allergitest for at se, om mit PD er kommet deraf. Jeg vil ikke tage antibiotikakur mod PD, da jeg kun har læst folk fortælle, det bliver værre.

Vil gøre alt for at få det væk. Håber I kan hjælpe mig.

Håbefulde hilsner S

Svar:

Perioral dermatit har i min optik stor forbindelse til fordøjelsen og mikrobiotaen generelt. Intolerancer overfor visse fødevarer spiller en rolle her. Gluten er typisk noget af det første, jeg tænker på. Oftest er det ikke en allergi (altså cøliaki), men i stedet en intolerance, som skaber en utæt tarm, et uhensigtsmæssig miljø i fordøjelsen og generel inflammation i kroppen.

Da du er gravid, anbefaler jeg ikke behandling med homøopati eller urter for din eksem. Derfor bliver det vigtigt med kosten, tilskud af vitaminer/mineraler/olier samt hvad du smører på huden.

Når du har en genetisk disponering til glutenallergi, er min anbefaling, at du skal udelukke gluten i en periode på minimum 6 uger. Derudover er en generel antiinflammatorisk kost vigtig. Det lyder det til, at du måske allerede efterlever i høj grad. Dog er det som veganer vigtigt at kigge på, at du ikke indtager for mange ”erstatningsprodukter”, da de oftest er fyldt med tilsætningsstoffer, dårlige plantefedtstoffer (rapsolie, solsikkeolie, majsolie etc) og soja. Gode krydderier/krydderurter at inkludere i kosten er oregano, timian, kanel og nelliker, som er med til at skabe en bedre mikroflora.

Mon du tager en god multivitamin? Ellers vil jeg anbefale det. For deri får du en blanding af bl.a. B-, E- og A-vitamin, som huden har brug for.

Derudover vides særligt zink at være essentielt ved perioralt eksem. En graviditet kræver ekstra meget zink, og derfor kommer mange i mangel. Jeg vil anbefale, at du tager et zinktilskud på 40 mg dagligt. Det kunne være Omnizink fra Biosym.

Perioral dermatit ser nogle gange ud til at forværres ved D-vitaminmangel. De fleste gravide i Danmark har brug for ca. 35-50 mikrogram D-vitamin dagligt for at holde niveauet gennem hele graviditeten.

Et godt probiotikatilskud vil desuden være relevant. Det kunne være den fra Viksjø, som er specielt beregnet til hududfordringer.

Jeg oplever, at nogle har gavn af morgenfruesalve fra Allergica i kombination med Traumeel creme. Den ene smøres morgen og den anden om aftenen. Andre opnår forbedringer ved at blande kokosolie med lidt teatree olie og så smøre på. Det er meget individuelt.

God bedring

Mvh Maria Langbak

Forrige artikel5 tips, når du ikke kan falde i søvn

Næste artikelLad styrken flyde fra D-vitaminet

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.