Trafikforurening kan forårsage genetiske ændringer i livmoderen, som øger barnets risiko for at udvikle astma. Det viser nye amerikanske resultater, som kan føre til tidligere behandling af astma.
For første gang er der lavet et studium, der tyder på, at forurening påvirker generne.
Ifølge en undersøgelse fra Center for Environmental Genetics på University of Cincinnati kan anlæg for astma allerede udvikles i livmoderen, hvis moderen er udsat for forurening.
Undersøgelsen er offentliggjort i PLoS ONE.
Forskerne bag undersøgelsen siger til BBC, at ved at opdage disse tidlige tegn på astma kan man starte behandling tidligere hos de op til 25 pct. børn i stærkt trafikerede områder i USA, der rammes af astma. Blodprøve kan afsløre astmaanlæg Forskerne bag undersøgelsen målte 56 mødres udsættelse for PAH (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), som er tjærestoffer, der findes i høje doser i stærkt trafikerede områder, og tog blodprøver fra børnenes navlestrenge.
Resultaterne afslørede en bemærkelsesværdig forbindelse mellem PAH-udsættelse i store doser hos moderen og kemiske ændringer i livmoderen, der ændrede barnets ACSL3, som er et gen, der findes i lungerne.
Det betyder, at hvis man opdager ændringer i ASCL3-genet ved en blodprøve fra navlestrengen, kan man stille tidligere diagnoser af forureningsrelateret astma og kan dermed begynde at behandle tidligere. Støtter tese om forurening og genpåvirkning Tidligere undersøgelser har peget på, at risikoen for astma hænger sammen med miljøforurening i de første leveår, og flere studier har påvist at tilfældene af astma er højere i områder med meget trafik.
Forskerne udtaler til BBC, at undersøgelsens resultater støtter teorien om, at miljømæssig udsættelse kan påvirke gener gennem nøgleudviklingsperioder og udløse sygdom senere i livet.
De pointerer dog, at resultaterne bør bekræftes i større studier, da der er mange faktorer, der bidrager til udviklingen af astma.
Kilde: Dagens Medicin